Les hores posteriors a l’oferta de diàleg que el president Torra ha llançat al president del govern central, Mariano Rajoy, han estat marcades per les reaccions. Les reaccions i les condicions. Una d’aquestes ha estat la que li ha posat el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que, en un acte de commemoració de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, ha exigit a Torrafets que demostrin que té ganes i voluntat de restablir el diàleg“. Millo considera que el diàleg és “necessari” i ha marcat a Torra que sigui “des de la sinceritat i la lleialtat institucional“.

Front comú des de Catalunya

En una línia similar, però diferent, s’hi ha referit el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Similar perquè també ha posat condicions al diàleg Torra-Rajoy, però diferent perquè la seva oferta és propositiva. En l’acte de celebració dels 40 anys del PSC, Iceta ha reconegut que “és una bona idea que Torra vulgui anar a Madrid a negociar” però li ha suggerit: “Abans d’anar-hi parlem entre nosaltres, establim els acords aquí, perquè només aquesta força és la que ens permetrà avançar.”

Una reacció ben diferent a la del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que aquesta divendres ha etzibat a Torra, via Twitter, que “no hi ha cap inconvenient de parlar, si el seu supremacisme li ho permet”. Torra li ha respost, també via xarxes socials, que està disposat a parlar “dels presos polítics dels exiliats, i de la criminalització del dret a l’autodeterminació”.