Pisarello destaca que malgrat tenir l’Ajuntament més plural de la història, “la ciutat no s’ha aturat” en uns anys de “gran complexitat política” tenint en compte els tres canvis de govern a la Generalitat o les dues eleccions generals a Madrid. El primer tinent d’alcalde llista com a fites d’aquests tres anys ser “la ciutat amb més inversió social”, multiplicar per quatre els recursos destinats a polítiques d’habitatge, diversificar l’economia, “posar ordre” en el turisme i engegar el nou operador energètic municipal.

En matèria d’habitatge, Gerardo Pisarello admet que al govern li hauria agradat fer-hi més —tenint en compte l’augment de preus de lloguer—, però recorda que la regulació és estatal. L’executiu municipal assegura que tancarà el mandat amb més de 4.000 pisos públics en marxa, encara que ni de bon tros estaran tots construïts. Pel que fa a la mobilitat, destaca l’acord amb la Generalitat per fer arribar el metro a la Marina, haver gairebé triplicat els carrils bici o la implantació de les superilles.

Desacords i més d’un revés al plenari

Segons l’equip d’Ada Colau, el 71 % del Pla d’actuació municipal ja s’ha complert. A la llista d’accions, se’n marquen tres que no han prosperat: la connexió del tramvia, amb votació perduda al plenari; la funerària municipal —s’ha retirat diversos cops del ple per falta de suports—, i la revisió de l’ordenança de civisme —no s’ha portat a votar la redacció final. En el cas del tramvia, Pisarello assegura que s’ha deixat tot el projecte preparat en espera “d’una petita empenta” que creu que arribarà en el proper mandat.

A la llista de desacords del plenari hi ha també la multiconsulta, una de les apostes del govern Colau. L’alcaldessa no ha trobat tampoc en tres anys els suports per aprovar cap pressupost sencer, i n’ha hagut d’aprovar dos amb una qüestió de confiança. La ruptura del pacte amb el PSC ha deixat més sola BComú en el ple, que ha rebut des d’aleshores diverses embestides de l’oposició. La més recent: una reprovació per la gestió del fenomen dels narcopisos a Ciutat Vella.