Artur Mas ha estat el primer a arribar al Palau de Pedralbes. Ho ha fet per reunir-se amb el seu gabinet i preparar, com fa habitualment, la sessió al Parlament. Avui, però, ha hagut de canviar l'escenari i celebrar-la des d'aquí. Mitja hora després, el president de la Generalitat ha sortit per rebre Mariano Rajoy, acompanyat de l'alcalde, Xavier Trias. La trobada ha estat breu i tots dos han intercanviat algunes paraules. Després, acompanyats del ministre Margallo, han protagonitzat la foto de família de la cimera. I un cop feta, mentre Rajoy es preparava per iniciar el discurs, Artur Mas ha marxat del Palau de Pedralbes sense valorar la breu trobada amb el president del Govern espanyol. Qui sí que ho ha fet, ha estat el ministre Margallo, quan ha sortit a acomiadar Rajoy. Abans d'això, però, el president del Govern ha parlat en la inauguració del Fòrum. Ha començat lloant Barcelona, la ciutat amfitriona, de la quals ha dit que és l'honra d'Espanya. MARIANO RAJOY, president del govern espanyol "Barcelona como ciudad mediterrania, catalana y española es ejemplo de esta suma de tantas aportaciones que pueden harmonizarse positivamente, en un proyecto comín, que no excluye a nadie y beneficia a todos" Tot això, per després assegurar que el futur implica la suma d'esforços. MARIANO RAJOY, president del govern espanyol "Lo moderno hoy es la unión, no la disgregación. El signo de los tiempos es la integración y no el aislamiento". Al marge de la polèmica aquesta és la primera vegada que se celebra una fòrum econòmic d'aquestes característiques. Hi participen representants de 10 països, prop de 300 persones. L'objectiu: enfortir la cooperació econòmica entre el Magreb i els països europeus de l'oest del Mediterrani. La cimera està copresidida per Portugal i Mauritània i hi participen països com França, Itàlia, Líbia, el Marroc o Tunísia.

Mas ha arribat d’hora al Palau de Pedralbes per poder preparar el plenari d’avui del Parlament. Habitualment ho fa en una sala del mateix edifici de la Ciutadella, però l’agenda d’avui l’ha obligat a canviar de despatx. El president de la Generalitat ha assistit al fòrum per rebre’n els participants, però després ha marxat perquè l’executiu no li ha permès dirigir-los un missatge de benvinguda.

Abans de la foto de família, Artur Mas i el president espanyol, Mariano Rajoy, s’han donat la mà amb aspecte seriós i han parlat només uns segons. Mas ha sortit a rebre’l a un accés lateral del Palau de Pedralbes al costat de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), Fathallah Sijilmassi. Mas ha parlat de forma més distesa amb el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo.

Aquest és el segon capítol de les discrepàncies protocol·làries entre el govern català i l’espanyol després del primer xoc, la setmana passada, en un acte de Foment del Treball. L’executiu català va titllar ahir d’error i d’imposició que Mas no pugui adreçar-se als assistents. Però el ministre d’Afers Exteriors va al·legar que el programa protocol·lari ja està acordat i que només es permet fer-hi un discurs als ministres dels estats participants.

Protestes a la porta

La Joventut Nacionalista de Catalunya ha desplegat una gran estelada amb el lema “Catalonia is not Spain” a les portes del Palau per donar la benvinguda als ministres d’Exteriors que assisteixen a la cimera. Una proposta que s’ha avançat, ja que a la tarda, l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat també una cadena humana per encerclar el Palau de Pedralbes amb estelades per protestar contra l’actitud del Govern espanyol.

El Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental és una trobada en què participen els ministres d’Afers Exteriors dels 10 països convidats i en què s’abordaran els mecanismes per enfortir la cooperació entre Europa, el Magreb i l’Àfrica subsahariana. També es debatrà, en aquesta cimera, com finançar les polítiques de desenvolupament a les dues conques del Mediterrani.