La independència com a eina per canviar la societat actual. Un gir de 180 graus que, segons els convocants, ha d'estar impulsat per les classes populars. AITOR BLANC, portaveu de la campanya "El que volem fer és traspassar el procés sobiranista al carrer i que sigui la gent del carrer i no deixar-lo en mans de les elits polítiques i econòmiques del principat de Catalunya." QUIM ARRUFAT, diputat de la CUP "Nosaltres el que volem és transformar una realitat econòmica, una realitat política, una realitat de les nostres institucions, que ens juguen molt en contra al conjunt dels treballadors i les treballadores per dotar-los de més drets socials, de més drets democràtics i d'un model econòmic que estigui al servei de la gent." Al servei de gent com la que avui ha sortit a manifestar-se. 2.000 segons la Guàrdia Urbana, 10.000 segons els organitzadors. Tots partidaris del canvi. En molts aspectes. "Els fonaments socials s'han de canviar, s'han de transformar. Hem de canviar la mentalitat de la gent. Estem massa mal acostumats a que ens ho donin tot fet." "Cap a una societat igualitària en què les regles del joc, les lleis, estessin fetes per la gent." "No podem continuar amb un estat que només mira pels interessos del gran capital." Darrere la campanya "Independència, per canviar-ho tot" hi ha diverses organitzacions de l'esquerra independentista com la CUP, Endavant o Arran. Ja han avisat que la d'avui és només la primera de moltes mobilitzacions. Volen dotar de contingut social un procés sobiranista que, diuen, ja no té marxa enrere.

La manifestació s’engloba dins els actes de la campanya “Independència per canviar-ho tot”, impulsada per la CUP, Endavant, el Moviment de Defensa de la Terra (MDT), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Arran i la Coordinadora Obrera Sindical (COS). A més a més, s’hi han sumat altres col·lectius com els “iaioflautes”.

La marxa, prevista per a les 18 h d’aquest dissabte, ha començat amb 45 minuts de retard i ha recorregut el tram des de la plaça de la Universitat fins al pla de Palau, passant pel carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer de Fontanella, la via Laietana, i el passeig d’Isabel II.

La marxa s’ha tancat amb els parlaments del portaveu d’aquesta campanya, Aitor Blanc; de Marta Sibina, editora de la revista ‘Cafè amb Llet’; Neus Tur, portaveu del comitè de suport a la Vaga de Docents de les Illes; i de Quim Arrufat, diputat al Parlament de Catalunya per la CUP-Alternativa d’Esquerres.