cup demana canvi pregonera

El 20 de setembre del 2019 Manuela Carmena llegirà el pregó de la Mercè. La popularitat de Carmena s’ha disparat durant els quatre anys en què ha estat alcaldessa de la ciutat de Madrid, un mandat que ha coincidit amb el primer d’Ada Colau a Barcelona. En diverses ocasions durant aquests darrers quatre anys s’ha evidenciat la bona sintonia política i personal entre totes dues. Però, qui era Carmena abans d’encapçalar la candidatura d’Ahora Madrid en les eleccions municipals del 2015?

Un passat lligat al Partit Comunista

Nascuda a Madrid el 9 de febrer del 1944, es va llicenciar en Dret el 1965 i aquell mateix any va entrar a formar part del Partit Comunista d’Espanya. Per la vinculació amb aquesta força política va ser víctima de la repressió durant el tardofranquisme i ella i el seu marit van decidir fugir-ne i traslladar-se a Barcelona el 1966. Es van establir a l’Hospitalet de Llobregat i un cop aquí van entrar en contacte amb militants clandestins del PSUC. Carmena també va ajudar a la creació de l’associació clandestina Dones Democràtiques en col·laboració amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. L’estada a Catalunya va acabar el 1969, any en què va decidir tornar a Madrid per implicar-se en la lluita en defensa dels obrers i detinguts durant la dictadura franquista.

Carmena va cofundar el despatx laboralista que va ser objecte de la matança d’Atocha el 1977, l’atemptat perpetrat per la ultradreta durant la Transició que va deixar cinc víctimes mortals. Pocs anys després va decidir abandonar les files del Partit Comunista Espanyol i va començar a exercir com a jutgessa. Triada jutgessa degana de Madrid el 1993, Carmena també va ser presidenta relatora del Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU. El 2011 va ser assessora del govern basc de Patxi López sobre atenció a les víctimes d’abusos policials. Un any abans havia deixat la judicatura però va decidir tornar a la feina per fundar l’empresa solidària Yayos Emprendedores, que comercialitza creacions de presos. Els ingressos que obté l’empresa es destinen a pagar els sous de presos i treballadors.

Un mandat a l’alcaldia de Madrid

El camí a la política municipal de Carmena va començar a dibuixar-se el 2015, quan va decidir presentar-se com a candidata a les primàries de la candidatura Ahora Madrid. Escollida cap de llista amb el 63 % dels suports, Carmena va obtenir l’alcaldia en les eleccions del 24 de maig amb prop del 32 % dels vots i 20 regidors. Pocs mesos abans de les eleccions municipals del 2019 l’alcaldessa de Madrid va decidir crear una plataforma nova per optar a la reelecció sota les sigles de Más Madrid. Tot i guanyar les eleccions va perdre un dels 20 regidors i malgrat sumar forces amb el PSOE es va quedar a dos seients de la majoria. La suma del bloc de la dreta, amb 30 regidors, va posar punt final a l’aventura de Carmena com a alcaldessa.