El canvi de planejament se centra en aquesta parcel·la. Es troba just davant del Centre Comercial La Maquinista. En una part hi ha l'escola, i a l'altra un aparcament. Ara, la zona està qualificada en bona part per a ús industrial, però amb el canvi, es guanyen metres quadrats de sostre per a habitatge i es més que dobla el sostre comercial. L'operació, a instàncies del propietari de La Maquinista, permetrà ampliar el centre comercial i, a més, construir l'escola i habitatges protegits. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "És una operació senzillament de canvi d'usos que ens permet generar uns recursos que des del mateix promotor, que és privat, és el que farà possible que l'escola de La Maquinista que en aquests moments està en unes condicions molt precàries esdevingui una molt bona escola amb els estàndars que són de qualitat a la ciutat de Barcelona." De fet l'escola està en barracons des del curs 2008-2009, i en els últims anys ha reclamat insistentment la construcció d'un nou edifici. Per això han rebut la notícia amb il·lusió però asseguren que arriba tard. ANNA COMAS, directora de l'Escola La Maquinista "Tenim 325 alumnes, des de P3 fins a 3r. Les condicions amb què estem ara ja és difícil, de fet ja no hi cabem per a l'any que ve, és una situació molt urgent." A més, tampoc no els acaba d'agradar el fet que la construcció de la nova escola depengui directament de l'ampliació del centre comercial. ELISABET UREÑA, presidenta de l'AMPA de l'Escola La Maquinista "Estem supercontents i il·lusionats perquè per fi se'ns ha escoltat i es fa cas a les necessitats dels nostres fills, però òbviament, ens agradaria que simplement la notícia fos que es construís l'escola de La Maquinista." Una notícia que es va perfilant però encara caldrà esperar un temps perquè sigui una realitat. De fet, encara no hi ha fixat un calendari per construir l'escola. Primer s'haurà d'aprovar de forma definitiva aquest canvi de planejament per després fer un pla especial per al centre.

L’aprovació inicial del pla s’ha fet a la Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient d’aquest dijous, amb l’únic suport de CiU, l’oposició d’ICV-EUiA i l’abstenció de la resta de grups. El pla es tramitarà com a modificació puntual del PGM del sector de La Maquinista i suposarà un canvi de qualificació dels terrenys, l’espai delimitat entre els carrers de Ferran Junoy, República Dominicana, Sao Paulo i passeig del Potosí. Actualment són propietat a parts iguals de l’Ajuntament i de la societat Unibail-Rodamco Steam, l’empresa propietària dels centres comercials de La Maquinista i  Glòries.

Dels 92.000 metres quadrats actuals, 72.000 són d’us industrial. Amb la requalificació, però, es perd la totalitat del sòl industrial i es destinaran 45.000 metres quadrats a ampliar la superfície comercial i 47.000 a superfície edificable. Aquí es construiran prop de 600 habitatges, un 30% dels quals seran de protecció oficial i l’ampliació del centre comercial serà del 40%. L’operació permetrà guanyar també 7.000 metres de zona verda.

“L’escola arriba tard”

La directora de l’Escola La Maquinista, Anna Comas, ha assegurat que només ha tingut accés a l’avantprojecte de construcció del centre i que no li consta que estigui pressupostat. Comas ha dit que el projecte arriba tard, perquè físicament el curs 2014-2015 “ja no hi cabrem”. El centre té 325 alumnes i 13 grups, entre P3 i tercer de primària.

L’escola ha protagonitzat nombroses queixes sobre la ubicació en barracons, una situació que fa que no disposi ni de cuina ni de gimnàs. El març de 2013, docents i alumnes van celebrar que la nova escola tenia ubicació definitiva.