En l'aprovació inicial del projecte estava previst dedicar per a usos comercials 45.000 metres quadrats d'aquest solar que ara serveix d'aparcament de La Maquinista. Amb l'acord entre govern i Partit Popular, la superfície es redueix i queda en 30.000 metres quadrats. També disminueixen els metres de sostre residencial i per tant l'alçària dels blocs que s'hi construiran. Això serà possible perquè uns 150 habitatges de protecció que s'havia planejat edificar en aquesta pastilla es traslladen ara en aquest altre solar, també adjacent al centre comercial i que ja estava destinat a equipaments. Aquí, a més, el Partit Popular ha arrencat el compromís del govern de construir un institut de secundària i una escola-bressol. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "La maquinista deixarà de ser un referent només com a centre comercial. Ara serà equipaments, centres educatius, habitatges de protecció oficial i zona verda." En paral.lel a l'ampliació del centre comercial i a la construcció dels habitatges en els terrenys de l'aparcament, també està previst que els barracons on ara hi ha l'Escola La Maquinista deixin pas a un nou edifici que s'estrenarà d'aquí a dos cursos. El curs vinent, de moment, l'escola es mantindrà al mateix emplaçament. Serà el 2015 quan s'hi faran també al mateix lloc les obres del nou centre. I per això, mentrestant, els barracons es traslladaran provisionalment a l'altra banda de les vies, als quals es podrà accedir amb una nova passarel.la. El PSC ja ha acusat el govern d'utilitzar la construcció de la nova escola com una coartada social per justificar l'ampliació del centre comercial. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC Li volem dir al senyor Trias que no acceptarem de nou aquesta mena de coartada social que li dóna a cada operació especulativa o de privatització que es dóna a la ciutat de Barcelona. Ahir, veïns i entitats de Sant Andreu i Bon Pastor van manifestar en desacord amb el projecte inicial perquè consideren que el pla afectarà el petit comerç de la zona i diuen que va en contra del seu model urbanístic. SANTI SERRA, president de l'AV Sant Andreu de Palomar "El pobre petit comerç rebrà, si això es fes rebria les conseqüències evidentment. Perquè plegaria la gran massa de venedors i comerciants de la zona comercial, que ja és prou gran. I a més, el poble quedaria desert perquè la gent aniria al centre comercial i no es quedaria amb el comerç català, el de tota la vida."

El projecte inicial plantejava l’ampliació de La Maquinista en 45.000 metres quadrats més de sostre comercial en un solar adjacent que ara es fa servir d’aparcament, una proposta que va aixecar crítiques entre els comerciants de Sant Andreu. L’acord CiU-PP ha rebaixat l’ampliació a 30.000 metres quadrats de sostre comercial. També s’ha reduït la superfície destinada a habitatges, que passa de 47.000 a 35.000 metres quadrats, de manera que al mateix solar on creixerà La Maquinista s’hi preveuen 400 pisos de renda lliure i no 600 com es pretenia en un principi.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, encarregat d’anunciar l’acord, ha explicat que ha esgarrapat del govern el compromís de fer 300 pisos socials en un solar adjacent al centre comercial a la confluència entre els carrers de Potosí i de Ferran Junoy. En aquest mateix solar s’hi farà un institut i una escola bressol, així com altres equipaments pendents de negociar amb els veïns. “Hi ha indiscutiblement una millora per al barri i el districte de Sant Andreu i una millora del projecte inicial” ha assegurat Fernández Díaz, que ha apuntat que amb l’operació es generaran 1.200 llocs de treball nous. Segons el líder del PP, s’invertiran 15 milions en habitatge social i 11 més per fer els equipaments.

Els aprofitaments urbanístics de l’operació (les plusvàlues) permetran a l’Ajumtament ingressar una quantitat aproximada de 6 milions d’euros, segons el PP, que han de permetre fer el nou edifici de l’escola La Maquinista, en barracons des de fa sis anys. El PP ha explicat que el curs 2015-2016, l’escola es traslladarà a un solar municipal al costat de les vies de tren, al qual s’hi accedirà per una passarel·la. Això alliberarà els terrenys on és ara, en els quals es construirà el nou edifici.

Rebuig dels altres partits i de l’AV de Sant Andreu

El pla d’ampliació de La Maquinista ha topat amb el rebuig dels altres grups municipals del consistori. El president de la Federació de Barcelona del PSC, Jaume Collboni, ha anunciat el vot contrari a l’operació perquè “perjudica el petit comerç”. Collboni hi veu al darrere “una coartada social” per justificar “una operació especulativa”. En els mateixos termes d’expressen des d’ICV-EUiA, que parlen obertament de “xantatge als veïns de Sant Andreu”. El Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) creu que el pla “posa en risc el model comercial d’èxit de la ciutat”.

La plataforma de veïns i comerciants No al “pelotazo de la Maquinista” mantenen l’oposició frontal al projecte. Critiquen que els habitatges de protecció oficial s’ubiquin en un solar diferent als de renda lliure i alerten del mal que el projecte pot fer al teixit comercial de la zona. Per això, diuen, continuaran les mobilitzacions.