es grans xifres del pressupost són aquestes. Els comptes per a l'any que ve pugen a més de 2.580 milions d'euros. La despesa corrent supera els 2.150 milions, amb partides per al Pla de barris o el reforç de la plantilla municipal, entre d'altres. Pel que fa a inversions, freguen els 430 milions d'euros, que inclouen, per exemple, el túnel de Glòries o una aportació al metro de la Zona Franca. El govern diu que es tracta només d'un punt de partida i que estan disposats a negociar el que calgui per evitar una nova pròrroga. Per això conviden l'oposició a fer-hi aportacions. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "No hem demanat un xec en blanc a ningú, no hem demanat un sí incondicional sinó que hem posat sobre la taula una proposta de diàleg i de debat." De moment, avui ja han obert converses amb Ciutadans i Esquerra. Per negociar, els republicans demanen als dos partits de govern, que ja ho han descartat, que col·laborin amb el pressupost de la Generalitat. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "El que demanem és que s'admetin a tràmit, pel bé de la ciutat, dels ciutadans i les ciutadanes de Barcelona." JAUME COLLBONI, segon tinent d'alcalde "Barcelona no pot ser moneda de canvi de cap altra negociació política. Com a mínim nosaltres no ho permetrem." També hi ha hagut contactes amb CiU, partit que sempre s'havia queixat de falta de diàleg per part del govern. Celebren el canvi d'actitud, però no les tenen totes. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Tenim dubtes de si estem davant d'una imatge més estètica que real, una voluntat real de pactar." Les reunions amb l'oposició continuaran demà amb el PP i la CUP. Avui els cupaires ja han anunciat una condició per poder negociar: que el govern es replantegi l'actuació policial contra els manters. MARÍA JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "No es pot normalitzar la política a la institució mentre el carrer a la nit estigui en situació de repressió contra els manters." Si la negociació falla, el govern podrà recórrer a una qüestió de confiança per aprovar els comptes. Un mecanisme que, diuen, no els fa por però que no és, afegeixen, una primera opció.

Després que l’oposició deixés el govern sense PAM ni ordenances fiscals, l’executiu d’Ada Colau ha allargat la mà als grups per aconseguir aprovar, de manera inicial, els pressupostos per a l’any 2017. Aquest dilluns al matí, el govern ha començat els contactes formals amb C’s, ERC i CiU i, segons Pisarello, no hi ha hagut “cap discrepància de fons”. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde ha explicat que la proposta del govern és un “punt de partida” per iniciar les negociacions ja que “no hem demanat un xec en blanc”.

Incrementen les inversions

Pel que fa al contingut, el document preveu un increment de la despesa corrent del 4 % fins a arribar als 2.150 milions d’euros i del 8 % per a les inversions, que arribarien fins als 429 milions d’euros. Per Gerardo Pisarello, la proposta de pressupostos per a 2017 intenta “reflectir la filosofia general del govern”, amb la lluita contra la desigualtat i la pobresa com a objectiu principal.

La proposta també es vol iniciar una “reactivació de l’economia i la creació d’ocupació de qualitat”. En aquesta línia, el govern preveu invertir 12 milions a fer créixer el personal municipal: “Tenim els mateixos treballadors municipals que el 1996, mentre que el pressupost és el doble”, ha recordat Pisarello. El creixement es notaria, en especial, als serveis socials i als districtes, que creixerien en 200 i 148 efectius, respectivament.

L’oposició, recelosa

Tot i la voluntat de diàleg del govern, l’executiu ja ha descartat vincular la negociació dels pressupostos municipals als de la Generalitat, tal com ha demanat ERC: “Barcelona no és moneda de canvi de cap altra negociació política”, ha advertit el tinent d’alcalde Jaume Collboni. El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, celebra la predisposició de l’executiu a negociar, però admet tenir “dubtes de si som davant d’una imatge més estètica que real de pactar”. Des de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, que es reunirà aquest dimarts amb el govern, ha posat com a condició per negociar que s’aturi “la repressió contra els manters”.