"La moció de censura sorgeix en un context polític. Veig CiU a l'Ajuntament, que ara és Partit Democràta, força desorientada. Crida l'atenció que s'anunciï moció de censura sense haver parlat amb els altres partits amb una suma improbable o realment difícil." "És veritat que en els temes econòmics les dretes es posen d'acord. Però com està Catalunya, quan CiU diu que no està disposada ni a seure amb el PP per parlar de finançament, que a Barcelona estigui disposada a posar-se d'acord amb C's i PP per fer-nos fora a nosaltres, costa de creure." "Els escenaris són: o fem acords com hem fet fins ara; o hi ha una moció de censura, que sembla que no hi ha acord; o bé hi ha bloqueig, no s'arriba a cap acord i hi ha bloqueig. Ara estem discutint pressupostos. Si l'oposició opta pel bloqueig, si ERC per motius polítics decideix no arribar a acords, queda com a últim recurs la moció de confiança per aprovar els pressupostos, quan l'oposició no és capaç d'articular una alternativa. És una possibilitat, però no és la nostra. La nostra és seguir dialogant i arribar acords, sobretot veient que la moció de censura no té gaire recorregut."

En una entrevista al 3/24, Colau ha insistit que totes les forces polítiques haurien de ser més constructives per ajudar a millorar la ciutat des dels seus punts de vista i treballar per reduir les desigualtats socials. “Hem de ser seriosos i centrar-nos en la ciutat”, ha dit, després d’explicar que ja hi ha hagut converses sobre els pressupostos amb tots els grups municipals i que aquesta setmana hi haurà una primera proposta sobre la taula, a fi de poder iniciar-ne la tramitació.

Colau lamenta que ERC hagi deixat d’arribar a acords amb el govern municipal com el que va permetre l’any passat l’aprovació de les ordenances fiscals. L’alcaldessa assegura que el 90 % de les mesures acordades amb Alfred Bosch s’han complert i que la gratuïtat del transport públic per als menors de 16 anys —ERC va denunciar aquest incompliment per argumentar el seu no a les ordenances d’enguany— se segueix defensant a l’àmbit de l’Àrea Metropolitana, que és qui ho hauria d’aprovar.

Tal com ja havia explicat en una publicació a Facebook, l’alcaldessa ha dit que veu CiU “força desorientada” en anunciar al ple una moció de censura contra ella sense ni tan sols haver-ho parlat amb els partits que hi haurien de donar suport perquè prosperés. Colau només s’ho explica per la necessitat de Joaquim Forn d’aconseguir un titular en un moment en què, tant a Barcelona com a Catalunya, l’antiga Convergència s’està reconfigurant i disputant internament els nous lideratges. “En els temes econòmics les dretes acostumen a posar-se d’acord, però tal com estan les coses a Catalunya, quan Convergència diu que no està disposada ni a seure amb el PP per parlar de finançament, costa de creure que a Barcelona això sigui possible”, ha comentat l’alcaldessa.

Ada Colau té bastant clar que ae 2019 es tornarà a presentar a les eleccions municipals per ajudar a consolidar l’obra de govern de Barcelona en Comú, com a mínim, fins a 2023. Torna a descartar, doncs, fer el salt a la política catalana, tot i que es mostra “plenament disposada a acompanyar processos amplis que ajudin a millorar la política del nostre país”, on Xavier Domènech tindrà un paper destacat sempre que així ho decideixin les bases dels comuns.

Finalment, Colau ha tornat a dir que, des de l’Ajuntament, “farem tot el que estigui a les nostres mans per tancar el CIE”. L’alcaldessa argumenta que el Ministeri de l’Interior ha desobeït la seva pròpia legalitat reobrint sense llicència el Centre d’Internament Estrangers de la Zona Franca. Per Colau, “aquestes estructures ineficaces són un forat negre de la democràcia, que només serveixen per fer patir gent, tractada com si fossin delinqüents però amb menys drets”. Segons l’alcaldessa, “s’està gastant un dineral públic per vulnerar drets humans”.