JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "El cens és un punt de partida, és una dada imprescindible a la ciutat. L'objectiu final és el dret a l'habitatge i el bon ús de l'habitatge. Per això, això va totalment sincronitzat amb el fet que immediatament es localitzin els propietaris i, d'una manera totalment positiva, es pugui passar a la borsa de lloguer." MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Aquest cens és fonamental, com deia el regidor, per anar a l'arrel i tenir una fotografia de quina és la situació actual. Entenem alhora que cal treballar des de diferents fronts i que cal posar èmfasi en com és que no s'està garantint en el dret a l'habitatge; i en aquest sentit, posar l'èmfasi en el turisme."

L’equip d’investigació té presents tres tipus de dades per detectar els pisos buits: el padró, el cadastre i la factura de l’aigua, una informació que els facilita Aigües de Barcelona. El treball que fan 15 inspectors, que s’han contractat a través dels plans d’ocupació de Barcelona Activa, consisteix a visitar els habitatges per comprovar un per un que estan en desús. Per tal d’assegurar-se que l’habitatge estigui sense ocupar, s’hi poden arribar a fer fins a cinc visites. De moment, però, el consistori no ha confirmat cap pis buit detectat dins d’aquest procés.

Un cop trobat l’immoble, un altre equip d’inspectors contactaran amb el propietari per saber els motius de la desocupació i intentar que cedeixi el pis a la borsa de lloguer municipal. “Incorporar els pisos a aquesta borsa implica garanties i ajuts econòmics”, ha recordat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner. A banda de garantir el cobrament del lloguer des del moment en què s’inclou un habitatge a la borsa, un propietari també pot rebre una subvenció per rehabilitar-lo; l’ajut finança el 100 % de l’obra fins a un màxim de 15.000 euros.

El cens es troba en una primera fase, de “punt de partida”, i s’allargarà sis mesos, moment en què l’Ajuntament n’explicarà els resultats. La metodologia també s’aplicarà per detectar solars buits. Els barris que ja han començat a explorar-se són la Trinitat Nova (Nou Barris), el Bon Pastor, Baró de Viver (Sant Andreu) i el Besòs i el Maresme (Sant Martí), per seguir després per la Vila de Gràcia (Gràcia) i el Raval (Ciutat Vella); tot i això, la voluntat del govern municipal és fer el cens a la ciutat.

El regidor d’Habitatge ha presentat l’elaboració del cens acompanyat de Maria Rovira, regidora de la CUP Capgirem Barcelona. Aquest cens era una de les demandes que els cupaires van fer al govern municipal en la modificació pressupostària de 2016. Rovira ha celebrat la creació d’aquest cens “fonamental”, tot i que ha avisat que “cal posar èmfasi en com és que no s’està garantint el dret a l’habitatge”, en especial pel que fa a la convivència amb el turisme.