Fa sis anys que l'Ndeye Fatou viu a Barcelona venent a la manta i aquest estiu ha estat a la platja fent trenes als turistes. Va arribar del Senegal llicenciada en màrqueting, però mai no s'hi ha pogut dedicar. La Marie Faye, en canvi, combina la manta amb la universitat on està estudiant administració i direcció d'empreses. El seu objectiu també és poder treballar del que li agrada. MARIE FAYE "Sabes que tienes las capacidades pero no las oportunidades. A nosotros nos piden hacer deberes y no tenemos derechos y queremos tener derechos para poder cumplir con los deberes." Per deixar enrere la venda ambulant, s'estant formant, juntament amb 13 persones més, per promoure una cooperativa de venda i comerç on puguin treballar els manters de la ciutat. PAPA IBRAHIMA DIOP "Queremos promover una cooperativa como grupo promotor para dignificar la vida de las personas vulnerables que hacen la venda ambulante en la ciudad de Barcelona." NDEYE FATOU MBAYE "Queremos vender algo de ropa de segunda mano, productos africanos. Queremos vender de todo, queremos tocar de todo." Amb aquesta inciativa, l'Ajuntament pretén ajudar-los a regularitzar la seva situació amb una feina. GERARDO PISARELLO primer tinent d'alcalde "És una via d'accés als drets en realitat que és el tema de fons. És a dir, no només que aquesta gent pugui treballar i puguin definir un projecte de negoci amb el qual s'hi sentin identificats, sinó que finalment siguin subjectes de ple dret i per tant aquesta és una via de regularització." De moment, estan estudiant les oportunitats de negoci. Més endavant, s'hi uniran 10 manters més i tots junts dissenyaran el model de cooperativa que vulguin engegar.

De moment, hi participen 15 persones, tot i que el 2018 en seran 25. Ells seran els encarregats de promoure la cooperativa que, segons Papa Ibrahima Diop, un dels participants, “dignificarà la vida de les persones vulnerables” que es dediquen a la venda ambulant. A la formació, que s’allargarà sis mesos, estant fent estudis de mercat per analitzar les oportunitats de negoci. També exploren estratègies per captar clients i dissenyar el model de cooperativa. La Ndeye Datou Mbaye, que és senegalesa llicenciada en màrqueting, diu que volen vendre “roba de segona mà i objectes africans”.

Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, l’objectiu d’aquesta iniciativa és buscar una “sortida digna” a la venda ambulant no autoritzada i ajudar-los a regularitzar la seva situació amb una feina. Per a Pisarello, “és una via d’accés als drets, ja que no només es pretén que puguin treballar i definir un projecte de negoci amb el qual s’hi sentin identificats, sinó que finalment siguin subjectes de ple dret”. En aquest sentit, Pisarello carrega contra la llei d’estrangeria. Diu que no facilita iniciatives com aquesta perquè només s’hi poden adherir els manters que resideixen a Barcelona des de fa com a mínim un any o a l’estat espanyol des d’en fa tres. A més, també cal que acreditin que no tenen antecedents penals.

A banda de la cooperativa, el govern municipal va anunciar altres mesures socials com els plans d’ocupació. En total s’ofereixen 10 llocs de dinamitzadors d’espais comunitaris, 15 de manteniment i rehabilitació de pistes esportives d’escoles públiques i 15 de manteniment i rehabilitació d’equipaments i adequació de l’espai públic. De moment, se n’ha fet una prova pilot a Mercabarna, on 11 manters han fet cursos de formació per aprendre l’ofici de peixater.