BERTA ARGANY, Gabinet de Gerència del Consorci d'Educació de Barcelona "Segur que és fàcil trobar altres entorns alternatius que passin per davant dels centres. Algun centre ens ha dit: 'passen per davant a hores de sortida i entrada d'alumnes'. Bé, segur que no és el millor lloc per fer aquestes maniobres."

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola va mostrar el seu rebuig a les activitats militars al parc el 20 de juny, quan va aprovar una resolució en què alertava que aquestes pràctiques “no han de ser una escena habitual al parc”, tenint en compte que a prop hi ha 13 centres educatius. En el document, el Consorci va acordar “emprendre les actuacions que correspongui per tal de no autoritzar més pràctiques militars dins el terme municipal del Parc Natural de Collserola” i instava el Ministeri de Defensa que, de forma transitòria i mentre no es duguessin a terme aquestes actuacions, donés “les indicacions pertinents perquè no es realitzin aquestes maniobres en zones properes a centres educatius”.

La resposta del ministeri, però, ha estat la presentació d’un recurs contenciós administratiu contra aquests acords que ara el jutge haurà de resoldre. Fonts del Consorci argumenten que és “un procés complex amb moltes parts implicades”. Per això opten per la prudència i esperen la resolució judicial per prendre algun tipus de posicionament.

A banda del Consorci, també van aprovar mocions de rebuig el Parlament de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, entre altres institucions. El mes de març el consistori va aprovar una proposició, votada a favor per tots els grups municipals, excepte Ciutadans i PP. En la declaració, l’Ajuntament també demanava al Ministeri de Defensa que donés les indicacions pertinents perquè no es facin més maniobres al voltant del Parc Natural de Collserola, on hi ha escoles.

Arran del posicionament del consistori, el Ministeri de Defensa va emetre un comunitat en què assegurava que mantindria les activitats a Collserola perquè són “imprescindibles per a la preparació i el sosteniment” de la unitat del Parc de Collserola. Segons l’exèrcit, aquestes maniobres del batalló de Barcelona són de preparació física i tenen un impacte “mínim” per al parc i la població civil. Un exemple dels entrenaments que fan el van publicar aquest setembre en el compte de Twitter del Ministeri de Defensa.

13 centres escolars a prop

Qui també rebutja les pràctiques militars a Collserola són els 13 centres escolars que hi ha al voltant del Parc Natural, com ara l’Escola els Xiprers, entre d’altres. La cap del Gabinet de Gerència del Consorci de Barcelona, Berta Argany, assegura que el Consorci es manté ferm a rebutjar aquestes maniobres i, en aquest sentit, assegura que estaran al costat del que decideixi el Consorci del Parc Natural de Collserola, quan es resolgui el recurs. Remarca, a més, que  “segur que és fàcil trobar altres entorns alternatius”, ja que els alumnes veuen aquestes pràctiques en hores d’entrar i sortir de l’escola, cosa que “no és adient”, assegura.