Aquest nou conveni deixarà en paper mullat el protocol anterior, que van acordar Xavier Trias i Artur Mas l’octubre del 2014, segons el qual es construïen dues presons a la Zona Franca i una d’aquestes la finançava l’Ajuntament. Colau, però, va voler modificar aquest acord perquè considerava que el consistori no havia d’aportar diners municipals per construir el nou centre obert, argumentant que no té competències en la construcció de centres penitenciaris.

Ara el nou protocol ha de fixar quina administració finançarà les construccions a la Zona Franca i també el futur dels equipaments actuals, on es troben aquests centres. D’una banda, cal concretar l’ús dels solars del Centre Obert de la Trinitat, a Sant Andreu, que són de la Generalitat, i, de l’altra, l’ús que es donarà a l’edifici de la Model. Els veïns de l’Esquerra de l’Eixample fa anys que en reclamen el tancament i que se cedeixi l’edifici com a equipament veïnal.

L’acord està previst que el signin aquest dimarts l’alcaldessa, Ada Colau; el vicepresident del govern, Oriol Junqueras; el conseller de Justícia, Carles Mundó, i la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, en una visita a la Model.