Respecte l'últim baròmetre, l'executiu d'Ada Colau comença a notar el desgast de governar. Això no treu, però, que BComú tornaria a guanyar les eleccions si es convoquessin avui. Quatre punts per sota hi hauria ERC i en tercera posició, la sorpresa: CiU es desplomaria amb menys de la meitat dels vots que va tenir a les últimes eleccions. El PSC, C's i la CUP baixarien lleugerament, i el PP (habitualment amb vot ocult a les enquestes) es quedaria a la cua. Tot i mantenir-se com a primera força, aquest segon semestre Ada Colau ha patit un cert desgast. Els barcelonins li posen un 5,1, tres dècimes menys que al baròmetre del maig, i és superada un altre cop per Xavier Trias i Alfred Bosch, que també baixen dues dècimes. La llista d'aprovats la completa el soci de govern, Jaume Collboni, amb un 5 pelat. María José Lecha torna a suspendre amb un 4 i mig, mentre que Carina Mejías i Alberto Fernández es queden al voltant del 3. També pugen els ciutadans que desaproven la gestió de l'Ajuntament; per això el govern municipal entoma el baròmetre com un toc d'atenció. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde: "Potser això és un missatge de la ciutadania que en els últims mesos ens està dient que ens hem de posar d'acord en moltes coses més enllà de les diferències legítimes que es poden produir." Més enllà de l'examen polític, el baròmetre marca les preocupacions que tenen els barcelonins. L'atur es manté una vegada més al capdamunt de la llista i el turisme escala -de forma exponencial- fins a la segona posició. També destaca l'entrada del trànsit i la circulació al top 3 de preocupacions; i segueixen la gestió política, la pobresa i la inseguretat. Precisament enguany s'han inclòs -com a tema d'actualitat- preguntes relacionades amb la contaminació. I la resposta dels barcelonins ha estat contundent: un 80 % creuen que l'aire està molt contaminat i 3 de cada 4 avalen restringir l'accés dels cotxes a la ciutat.

Segons les dades obtingudes en l’últim Baròmetre semestral, Ada Colau està perdent empenta. Xavier Trias i Alfred Bosch són els líders més ben posicionats, amb un 5,3 sobre 10, seguits d’Ada Colau (5,1). Aquest és el primer baròmetre que Jaume Collboni aprova, amb un 5, la qual cosa demostra que l’afavoreix entrar al govern municipal.

La resta de polítics suspenen. María José Lecha es manté amb un 4,5; Carina Mejías, un 3,5 i puja dues dècimes; i Alberto Fernández Díaz, amb un 2,9, continua baixant. A l’alcaldessa, per cert, l’aproven un 62,9 % dels enquestats; a Trias, el 64 %. Cal destacar que hi ha tres líders que continuen sent molt desconeguts pels barcelonins: Lecha, que no coneixen un 79,5 % dels enquestats, Mejías (65,6 %) i Collboni (44,4 %).

Malgrat tot, Barcelona en Comú tornaria a guanyar les eleccions municipals si se celebressin ara. Segons la intenció de vot recollida en el Baròmetre semestral, un 15,1 % dels ciutadans donarien suport a BComú, però el partit de Colau ha baixat respecte a l’últim baròmetre un 2,8.

CiU continua amb la tendència negativa i arriba a un 5,8 % de la intenció de vot, amb un any perdent gairebé la meitat del suport, i passaria a ser la tercera força. En canvi ERC, malgrat que perd un 0,4, continua com la segona opció per als ciutadans, amb un vot de l’11,9 %. Ciutadans es manté amb 4,4, i la resta de partits baixen: el PSC un 5 %, la CUP un 2,9 % i el PP un 1,3 %.

El turisme preocupa cada cop més els ciutadans

De les 800 entrevistes que es van fer del 21 de novembre al 9 de desembre, es desprèn que el turisme (11 %) passa a ser una de les preocupacions més importants per als barcelonins, i s’ha convertit en el segon problema més greu que té la ciutat. Fa només sis mesos, era la quarta inquietud amb un 5,8 % i el 2011 només preocupava un 0,8 % de la població.

L’atur o les condicions de treball continuen sent el problema més greu per als ciutadans de Barcelona, segons indiquen les dades del Baròmetre semestral fet públic aquest dimecres. Un 17,6 % dels barcelonins l’assenyalen com la principal preocupació. Malgrat tot, ha baixat set punts respecte a l’últim baròmetre. I és que des del juny del 2015 no ha parat de baixar. Els segueixen la circulació i el trànsit (7,8 %), la gestió política municipal (7 %) i els problemes socials (4,9 %), com la pobresa o la desigualtat.