La d'enguany serà la cinquena cavalcada de Reis de Vic en què hi haurà aquests fanalets. Des del 2012, les delegacions de l'Assemblea i Òmnium Cultural a Osona animen la canalla a dur-los per rebre Ses Majestats; és la forma amb què les dues entitats demanen als Reis que portin la independència. Aquest cop, però, els fanalets han generat polèmica més enllà de Vic, coincidint que serà la cavalcada retransmesa per tot Catalunya. L'ANC diu que es mostra sorpresa i recorda que és una iniciativa ja normalitzada a la capital osonenca. JORDI SÁNCHEZ, president de l'ANC: "No hi ha una crida que els nens vagin amb estelada a la cavalcada, no hi ha una crida que els nens cridin independència. El que a Vic es viurà el proper dia 5 al vespre és un acte de normalitat." Tot i que no s'han convocat manifestacions similars a la resta de cavalcades, la polèmica també ha arribat a Barcelona. Jaume Collboni ha lamentat que es barregi la política en un acte per als infants; una crítica que també ha fet el PP. La Generalitat s'ha desmarcat de la convocatòria i ha dit que si algú vol dur estelades serà un acte de llibertat. JAUME COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació: "Mostrar qualsevol tipus de símbol polític està fora de lloc. Tenim 364 dies l'any per fer-ho." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP: "Que ni tan sols la nit de Reis l'independentisme deixi de fer política i de dividir em sembla un fanatisme." NEUS MUNTÉ, portaveu del Govern de la Generalitat: "Es tracta d'una proposta, efectivament; el Govern no hi té res a veure. A partir d'aquí, els ciutadans, en ús de la seva llibertat individual faran el que creguin més convenient i oportú." Societat Civil Catalana també ha reaccionat, i ha demanat que no es retransmeti per televisió la cavalcada de Vic.

“Tenim 364 dies a l’any per fer-ho”, ha manifestat Collboni, que no ha vist amb bons ulls la iniciativa de l’ANC de mostrar símbols amb l’estelada durant la cavalcada de Vic. “És una festa oberta, plural i eminentment infantil”, ha afegit en una atenció als mitjans aquest dimarts després de presentar les novetats de la cavalcada de Barcelona.

A aquestes crítiques s’hi ha sumat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha denunciat que l’independentisme “ho està polititzant tot”. Ha posat com a exemples el concert del dia de Sant Esteve al Palau de la Música, el partit de la selecció catalana contra Tunísia, el discurs de Cap d’Any del president de la Generalitat i, “ara, la nit màgica dels Reis”. “Si a Barcelona Ada Colau ha convertit el mercat de Nadal de la plaça de Catalunya en un mercat antisistema, l’independentisme converteix la cavalcada de Reis de Vic en un exercici de fanatisme inacceptable”, ha sentenciat. “Utilitza els pares dels més petits per defensar la seva tesi independentista”, ha continuat. El delegat del Govern espanyol, Enric Millo, per la seva banda, també ha considerat una “equivocació” la proposta de l’ANC i li ha volgut recordar que “l’únic estel que brilla durant la cavalcada de Reis és l’estel d’Orient”.

Una tradició des de fa quatre anys

El president de l’entitat independentista, Jordi Sànchez, ha volgut sortir al pas de la polèmica i ha assegurat que la proposta s’emmarca dins de la “normalitat” en una ciutat que ja fa quatre anys que rep els Reis amb una “decoració específica” dels fanalets. “No hi ha cap intent de polititzar ni manipular la festa”, ha afirmat Sànchez, que ha considerat que es tracta d’aportar “elements de festivitat de l’imaginari col·lectiu”. Des de l’entitat, s’ha manifestat que no es pretén “treballar per la independència” amb aquesta acció.

Des del govern de la Generalitat, la portaveu, Neus Munté, ha expressat que l’executiu es “desvincula” de la iniciativa però que “respecta la llibertat individual” de cadascú de portar el que consideri oportú a la cavalcada.