ELISABEZTH CAÑADAS presidenta de la Plataforma ProViviendas Turísticas "Las últimas administraciones se han extralimitado y se han ensañado en contra de los apartamentos ocasionales sistemáticamente y de forma discriminatoria respecto a otras ofertas de alojamiento no colaborativo." ORIOL MUÑOZ portaveu de la Plataforma ProViviendas Turísticas "La forma de procedir de l'Ajuntament de Barcelona no ha sigut lícita ni legal i, per tant, és un problema perquè estem en un estat democràtic." MARC PARTIÑAS, advocat de la Plataforma ProViviendas Turísticas "Les querelles denuncien diferents qüestions com pot ser el fet que s'estiguin sancionant ciutadans absolutament innocents que, en algun cas, han pogut llogar alguna habitació del seu habitatge o en altres casos que ni tan sols han llogat mai l'habitatge ni turísticament ni no turísticament."

L’advocat de la plataforma, Marc Partiñas, assegura que està tramitant les al·legacions d’una cinquantena de persones afectades que són “completament innocents”. Són casos, ha dit, de persones que mai no han llogat el seu habitatge o que ho han fet com a màxim un cop a l’any per marxar de vacances. Segons Patiñas, les multes es basen fins i tot en inspeccions fetes utilitzant Google Maps, el que “està suposant que molts ciutadans es trobin en una situació de veritable desemparament”. Aquestes persones haurien rebut una carta del consistori en què se’ls imposa una multa de 600.000 euros, que es rebaixa fins als 210.000 en cas de pagar-la en un termini màxim de 10 dies. Des de l’Ajuntament, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, nega que hi hagi cap “acarnissament” i assegura que per fer les inspeccions s’estan utilitzant les dades de les mateixes plataformes on es publiciten aquests allotjaments turístics i que no deixaran de fer-ho. Pin també s’ha referit a la querella, que encara no ha estat admesa a tràmit, i ha dit que, de moment, en desconeixen el contingut. La regidora, però, assegura que tenen “la tranquil·litat que no tirarà endavant” i que, en cas de fer-ho, actuaran en la seva defensa perquè els empara la llei catalana de turisme i, a més, és una demanda veïnal.

Una querella contra tres governs municipals

La querella que ha presentat la Plataforma pro Viviendas Turístiques és contra responsables dels tres últims governs municipals. Del consistori actual hi ha l’alcaldessa Ada Colau, els tinents d’alcalde Gerardo Pisarello i Janet Sanz i la regidora Gala Pin. També hi apareixen dos dels regidors del govern anterior de Xavier Trias, Mercè Homs i Antoni Vives, i Ramon Garcia-Bragado, tinent d’alcalde del socialista Jordi Hereu.