El PSC ha retirat, sense avís, el llaç groc que penjava a la façana de la seu del districte de les Corts. Ho ha explicat el regidor del districte, el socialista Xavier Marcé, al·legant el compliment de la llei electoral: “No hem fet cap actuació contra el llaç groc, considerem de manera purament freda que hem de respectar el reglament electoral”. Tot i que encara queda un mes per a la campanya de les eleccions del 10-N, el reglament electoral està en vigor des que es publica al BOE la dissolució de les corts espanyoles (aquest dimarts, 24 de setembre).

El llaç groc de les Corts estava a la façana des de les eleccions municipals del maig i els operaris municipals l’han retirada a primera hora del matí d’aquest dimarts. Un cop acabin les eleccions, això sí, Xavier Marcé ha explicat que s’obrirà un debat amb la resta de grups per decidir si es torna a penjar el llaç groc.

ERC, per la seva banda, ha denunciat que el PSC hagi retirat el llaç sense informar la resta de grups: “Aquestes qüestions d’institució s’han de decidir entre totes les forces”, ha dit el regidor republicà Jordi Castellana. Fonts del partit, a més, han recordat que els únics districtes on no es va tornar a posar el llaç groc amb el nou mandat tenen regidors del PSC, no de BComú (Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià – Sant Gervasi).

Cs demana treure el llaç de l’Ajuntament

En paral·lel a la polèmica pel llaç groc a les Corts, Cs n’ha demanat la retirada que hi ha a la façana de l’Ajuntament, coincidint amb la convocatòria d’eleccions generals. La líder taronja a Barcelona, Luz Guilarte, ha justificat la petició perquè el llaç “incompleix el principi de neutralitat política durant el període de campanya electoral”, segons la llei del règim electoral.

De fet, Guilarte ha explicat que ha registrat una sol·licitud formal adreçada a la Junta de Govern perquè l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni tregui la pancarta amb el llaç. Durant la campanya de les últimes eleccions (les municipals), l’Ajuntament ja va haver de treure el llaç groc arran d’un requeriment de la Junta Electoral. Després de les eleccions, el 17 de juny, el govern provisional de BComú va decidir penjar-lo de nou.

La petició de Cs, a més, coincideix amb la pressió del TSJC al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè retiri el llaç groc de Palau.

El llaç a l’Ajuntament, pendent de la JEC

La junta de portaveus va votar per majoria posar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament. Fonts municipals expliquen a betevé que no es retirarà el símbol a menys que el govern municipal rebi una resolució de la Junta Electoral que l’hi obligui. En aquest cas, expliquen, s’actuarà “com sempre s’ha fet durant el període electoral”. El consistori el va despenjar quan va la JEC li ho va ordenar el març, abans de les eleccions generals del 28 d’abril.