(ACN) Junts per Catalunya buscarà una majoria “alternativa” a la Diputació de Barcelona i descarta reeditar el pacte amb el PSC. L’executiva ha apostat per forjar una altra aliança, sense concretar amb qui però prioritzant pactes independentistes. La decisió arriba després de dies de debat intern sobre si repetir o no l’entesa amb els socialistes a l’ens supramunicipal, una institució amb un pressupost d’uns 1.300 milions d’euros.

La Diputació de Barcelona és l’única que no està tancada. A Tarragona i Lleida governaran ERC i el PSC, mentre que a Girona ho farà una coalició independentista de JxCat i els republicans. Perquè sigui possible a Barcelona, caldrà sumar el diputat de Tot per Terrassa i que no hi hagi aliances com les de l’Ajuntament.

Un escenari encara obert

El ple de constitució de la Diputació de Barcelona està previst per a principis de juliol, encara sense data. La majoria absoluta se situa en 26 diputats. Un pacte de Junts (12) i ERC (11) seria insuficient. Sumant el diputat de Tot per Terrassa, podrien arribar fins als 24 diputats, que guanyarien els 23 dels comuns i el PSC. Tot plegat, sense tenir en compte si el PP (4) s’implica com a l’Ajuntament o no. En la primera votació cal majoria absoluta; en la segona volta, el candidat amb més suport és elegit president de l’ens supramunicipal.

Junts prioritza un partit independentista

En la roda de premsa posterior a l’executiva, el portaveu del partit, Josep Rius, no ha concretat amb quines formacions volen “forjar” aquesta aliança, malgrat que fonts de la formació assenyalen que els números són els que són: ERC i Tot per Terrassa. El dirigent de JxCat ha defensat la “coherència” de Junts a l’hora d’haver prioritzat “sempre” l’entesa independentista “perquè existeix un conflicte polític amb l’Estat espanyol que no està resolt“.

Des de Junts assenyalen el que “va passar a Barcelona” amb la no investidura de Xavier Trias com a detonant per no repetir un govern a la Diputació amb el PSC. Segons ha criticat Rius, “demostra el contrari” del que han explicat els socialistes durant els darrers anys amb “l’agenda del retrobament” de Pedro Sánchez.