Escons en Blanc, un dels partits habituals de les últimes conteses electorals en diversos àmbits (municipals, autonòmic i general) ha quedat pràcticament fora de les candidatures a les eleccions generals del 2023. No es tracta d’un canvi d’estratègia, sinó que la formació no ha pogut complir els requisits que marca la llei electoral.

La LOREG estableix en l’article 169.3 que els partits sense representació a les cambres necessiten un 0,1 % de les signatures del cens electoral per poder proclamar les candidatures. Uns avals difícils d’assolir, explica un portaveu d’Escons en Blanc a betevé, per a formacions que no tenen una gran estructura. I més, en casos com el del 23 de juliol, a les portes de l’estiu i amb un avançament electoral i molt poc temps de marge per aconseguir suports. A Catalunya, Escons en Blanc només ha pogut mantenir la candidatura a la circumscripció de Lleida.

De 32 candidatures l’any 2008, a 12 l’any 2023

Abans del 2011, data de modificació d’aquest article de la llei electoral, i amb variacions, hi havia de mitjana més de 20 candidatures a la província de Barcelona. A les eleccions del 2008, per exemple, s’hi van presentar fins a 32 llistes. I just després de la reforma, les candidatures es movien al voltant de la dotzena, que és precisament, el nombre d’opcions que hi ha a les llistes definitives del 23-J.

Catalunya és l’única comunitat autònoma que no disposa de llei electoral pròpia i el marc legal és la llei espanyola (LOREG) i l’Estatut. Des d’Escons en Blanc denuncien que per això la situació es repeteix també en el cas de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Signatura digital o paperetes descarregables

Escons en Blanc també lamenta que no sempre s’accepti la signatura digital en els avals als partits. Diuen que la qüestió depèn de cada Junta Electoral o de cita electoral.

Afegeixen que la modificació de la llei va estar motivada per una reducció de la despesa econòmica i ambiental en la impressió de paperetes. “No els preocupa la sostenibilitat en l’enviament de propaganda electoral, però sí en la representació dels partits”, expliquen. Respecte a aquest punt, proposen que el votant pugui descarregar la papereta per poder votar totes les opcions, com ja passa en alguns casos amb el vot des de l’estranger.

Escons en Blanc té un únic punt en el seu programa: deixar buits els escons aconseguits i renunciar a sous i subvencions.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?