Junqueras declarant com a acusat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que el seu partit només donarà suport a les respostes a la sentència que serveixin per avançar cap a la independència. “No volem ni fum ni simbolisme buit, volem guanyar. Venim de molt lluny i ho volem culminar” ha sentenciat Junqueras en una entrevista a Europa Press.

Junqueras ha insistit que la millor resposta serà la que generi més consens, per això no ha volgut explicar la proposta que prefereix el seu partit. Però preguntat per diverses opcions, ha afirmat que l’amnistia és la millor opció per tornar el conflicte a la política. I ha advertit que si no hi ha un mecanisme com l’amnistia, no hi podrà haver una negociació amb l’Estat. “Si no aconseguim un mecanisme per anul·lar la causa general contra l’independentisme, difícilment podrem entrar en una fase de negociació per aconseguir una solució polític del conflicte”.

A més, ha defensat que si la sentència no és absolutòria, no només serà un atac contra els acusats, sinó “contra tot el poble de Catalunya, contra la democràcia”. Per això, Junqueras ha defensat que la resposta serà massiva, cívica i pacífica. “Els ciutadans sempre han estat allà quan han fet falta, mai han fallat. No tinc cap dubte que la ciutadania hi serà sempre” ha conclòs.

En ser preguntat per quin era el mandat del primer d’octubre, Junqueras ha contestat que “és la llavor de la llibertat, probablement el moment fundacional”. I malgrat que accepta que no va servir per aconseguir la independència, Junqueras defensa que serà necessari buscar un nou moment com aquest. “Hi haurà nous 1 d’Octubre, perquè el que és segur és que els catalans no renunciarem mai al dret a decidir. Hi haurà nous moments referendaris”.