Societat Civil Catalana (SCC) ha fundat una Plataforma d’Afectats pel Procés per aglutinar els ciutadans que no se sentin representats per l’independentisme. El president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha explicat que la plataforma és una manera de transformar la realitat de Catalunya perquè sigui un espai de tots: “És una plataforma que és un dipòsit de memòria, un lloc de reivindicació i d’empoderament dels que hem patit el procés”, ha dit.

Sobre la reacció dels independentistes un cop es publiqui la sentència del judici del procés, el president de SCC ha defensat que els unionistes també sortiran al carrer si l’independentisme “va a la insurrecció”. En aquest sentit, ha matisat que la Plataforma d’Afectats pel Procés vol ser una “onada tranquil·la” per defensar els “constitucionalistes” en lloc d’un “tsunami”, en referència al tsunami democràtic.

PP, Cs i PSC assisteixen a l’acte i fan una crida a la unitat

Sota el lema ‘Vam trencar el silenci, vam canviar la història’, l’acte de presentació de la plataforma, que ha comptat amb representants polítics del PP, Cs i PSC, també ha servit per commemorar les manifestacions unionistes del 8 i 27 d’octubre del 2017, l’any del referèndum de l’1 d’octubre.

Els representants dels tres partits constitucionalistes han recordat els milers de persones que van sortir al carrer per defensar la unitat d’Espanya i han demanat unió per frenar l’independentisme. Entre els polítics que hi han intervingut també hi havia el president del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, que ha lloat el discurs que va fer Felip VI la nit del 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum.

També ha llançat un missatge a la resta de representants polítics de la sala: “El constitucinalisme no és només discurs i una foto de família. Dos milions d’independentistes és molt però no poden canviar el destí ni la història d’Espanya, ni d’Europa. Hem de lluitar amb les armes de l’estat de dret, de la justícia i de la constitució espanyola”, ha sentenciat Valls.

“El nacionalisme excloent ha optat sempre per la violència en algun tipus de grau. És un moviment mentider. No és cívic, no ve dels ciutadans”

La diputada del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha tirat llances als socialistes i els ha retret que no recolzin la moció de censura al Parlament de Catalunya contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Al seu torn, el socialista David Pérez l’ha respost que en la propera moció de censura tothom tindrà els seus motius per votar de la manera que vulgui.

De la seva banda, el diputat de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha acusat l’independentisme de violència permanent: “El nacionalisme excloent ha optat sempre per la violència en algun tipus de grau. És un moviment mentider. No és cívic, no ve dels ciutadans”, ha carregat.