(ACN) El president en funcions del Senat, Manuel Cruz, ha carregat contra la “demagògia forassenyada” amb la memòria històrica. En un acte a la seu del PSC, Cruz ha dit que les declaracions d’Isabel Díaz Ayuso (PP) comparant l’exhumació del dictador amb la crema d’esglésies i de Javier Ortega Smith (Vox) sobre les Tretze Roses “són d’un cinisme que fereix la mínima sensibilitat”.
En el primer acte organitzat per l’entitat Memòria Socialista, Cruz ha demanat el vot per al PSOE: “Voteu-nos perquè us assegurem que intentarem estar a l’altura de l’herència rebuda” que té a veure “amb l’obligació de no deixar ningú enrere”. “A nosaltres no ens avergonyeix recordar el passat”, ha reblat.
Cruz ha lamentat que “la tendència a oblidar el passat és cada vegada més accelerada” i que cal “batallar” amb aquesta realitat perquè avançar tingui “sentit”. Ha reivindicat també la “memòria crítica” per tal de “no repetir els errors propis i els horrors aliens” i ha afegit que sovint els discursos dels qui demanen “no reobrir ferides del passat” tenen por de veure’s “horroritzats pel passat”.

Els socialistes qüestionen que la Fundació Francisco Franco hagi d’existir

El diputat i secretari de Moviments Socials, Sindicalisme i Memòria del PSC, Ferran Pedret, ha dit que s’oposa a enterrar Franco en una cuneta perquè “la memòria històrica no és venjança” i perquè “des que la Falange i l’exèrcit franquista van omplir les cunetes de la memòria republicana, les cunetes d’aquest país són un lloc d’honor que les restes de Franco no mereixen”, una afirmació que ha generat aplaudiments.

A l’acte també hi ha intervingut la diputada i secretària de Justícia, Serveis Públics i Funció Pública del PSC, Rosa Maria Ibarra, que ha posat en dubte que la Fundació Francisco Franco hagi d’existir. Per la seva banda, el president de Memòria Socialista, Daniel Martínez, ha destacat que l’entitat pretén donar a conèixer el socialisme des del seu origen fins la dècada del 1980 i 1990.