El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha carregat contra el govern d’Ada Colau pel cas del bloc de pisos del carrer de Tarragona que es convertirà en un edifici turístic per una escletxa legal. Maragall ha dit que el cas és “un indicador absolut de mal govern durant vuit anys”. Ho ha afirmat en un acte de precampanya amb el conseller d’Empresa, Roger Torrent, que ha acusat el govern municipal de no assumir responsabilitats.

La primera reacció de l’Ajuntament quan es va saber el cas va ser demanar una reunió a la Generalitat per revocar les llicències turístiques d’aquest bloc. Per Torrent, l’executiu de Colau “centrifuga les responsabilitats” per la proximitat amb les eleccions municipals del 2023. “No és manera d’afrontar el problema de manera seriosa”, ha sentenciat el conseller, que ha descartat que el cas sigui responsabilitat seva i ha instat el consistori a reconèixer que s’ha equivocat.

No s’ha governat bé el turisme. Molta proclama, molta ideologia i norma no ben feta”
Ernest Maragall, candidat d’ERC a l’alcaldia

400 milions d’euros per combatre “efectes negatius” del turisme

En el mateix acte, Ernest Maragall ha anunciat que pretén destinar els diners recaptats per la taxa turística a la regeneració de zones de la ciutat que tenen un alt desgast a causa del turisme. L’alcaldable d’ERC estima que es recaptaran 400 milions d’euros amb aquesta taxa durant tot el proper mandat, 100 milions per any. Amb aquests recursos, els republicans volen compensar, diuen, els efectes negatius del turisme a Barcelona i corregir el model actual.

Maragall ha proposat impulsar un pla de xoc que inclou la compra de locals, juntament amb polítiques d’habitatge o neteja, i ha posat el focus al districte de Ciutat Vella, on ha dit que cal destinar una part explícita dels recursos. En aquest sentit, ha reblat que “Ciutat Vella no serà grisa ni un grafiti, serà un terreny d’altíssima qualitat on els visitants quedin bocabadats“.