L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest dimecres un ple per acomiadar 22 regidors que no continuaran. La sessió ha servit per tancar el mandat 2019-2023 tres dies abans del ple d’investidura del nou alcalde, amb Xavier Trias (TriasxBCN) com el candidat, de moment, amb més opcions. Si no hi ha girs de guió, aquest ha estat l’últim ple d’Ada Colau com a alcaldessa, l’endemà de proposar una alcaldia compartida a Jaume Collboni (PSC) i Ernest Maragall (ERC), oferta que no ha prosperat.

En el ple han dit adeu regidors veterans com Montserrat Ballarín (PSC), que ha defensat “la bona política” front l’extrema dreta, i Ferran Mascarell (Junts). Ballarín i Mascarell han estat al consistori quatre i tres mandats respectivament. També s’han acomiadat Laura Pérez i Eloi Badia (BComú), en els dos governs de Colau. Badia ha encoratjat el proper govern “a tenir el convenciment d’actuar davant l’emergència climàtica”

També ha estat la darrera sessió per als comuns Jordi Rabassa i Pau Gonzàlez, que, tot i anar a la llista de Colau, no hi han entrat. Rabassa ha demanat al proper regidor de Ciutat Vella “escoltar tothom, i fer polítiques per als menys privilegiats”. A més, ha reclamat aïllar el feixisme.

Tampoc han entrat al proper consistori Xavier Marcé i Joan Ramon Riera, del PSC.

L’adeu total de Ciutadans i Valents

La sessió ha servit per acomiadar tot el grup de Ciutadans i també el de Valents, partits que han quedat sense representació a l’Ajuntament després de les eleccions municipals del 28 de maig. Han fet l’última intervenció Paco Sierra (abans a Cs i ara militant del PP), que ha destacat l’amistat i bon tracte que deixa amb la resta de regidors, i emocioinades i fins i tot amb llàgrimes als ulls, Noemí Martín i Julia Barea (Cs) s’han acomiadat.

També Eva Parera, Òscar Benítez i la regidora no adscrita Marilén Barceló, que anaven tots tres a la llista de Valents, han dit adeu. Parera ha recordat a Xavier Trias que ha obtingut vots no independentistes perquè va presentar una candidatura que no ho era, i li reclama que respecti el que va dir en campanya electoral. A més, ha demanat responsabilitat al PP perquè “no es posi de costat” en la investidura del proper alcalde.

El ple ha estat l’últim per als dos regidors del PP, Óscar Ramírez (que ha deixat el partit) i Inma Delgado. En el cas d’ERC, ha dit adeu Montse Benedí (ha estat regidora els dos últims mandats), així com Gemma Sendra, Max Zañartu, Rosa Suriñach i Jordi Fexas. La socialista Núria Carmona, que va entrar per rellevar Jaume Collboni tot i que no se li va assignar cap àrea de govern, també s’ha acomiadat.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

11:45
   

Ada Colau s’acomiada com a presidenta del ple

Com a clausura del mandat, ha pres la paraula l’alcaldessa en funcions, Ada Colau. Ha subratllat el bon to i la col·laboració al ple, “que han destacat en positiu respecte d’altres institucions. S’ha fet humanització de la política en aquest plenari”. L’alcaldessa ha felicitat l’humor i l’emoció que hi ha hagut durant el mandat. “Malgrat les dificultats, aquest plenari s’ha esforçat i m’ho heu posat fàcil”, tot i que ha reconegut que en el primer mandat no va ser tan senzill 

Colau s’ha sumat als agraïments al personal municipal de l’Ajuntament i al record de la regidora d’ERC Marina Gassol, que va morir al març “segurament una de les coses més dures dels darrers 4 anys”, ha dit. Entre els agraïments, també n’ha fet “als companys de betevé”, que retransmeten cada plenari.

11:23
   

Sendra: “La democràcia encara està per construir” 

La regidora d’ERC Gemma Sendra ha aportat un to crític al comiat i ha manifestat que hi han faltat espais de debat “profunds i ferms”. També ha etzibat que ha vist que “canviem polítiques per màrqueting polític i que hi ha deficiència de la qualitat democràtica”. A més, ha considerat que “un regal en política porta perversitat” i finalment ha afegit que marxa “amb sensació d’orgull i que encara ens queda molt per fer perquè la democràcia encara està per construir”. 

11:15
   

Desitjos de futur d’Eloi Badia i Laura Pérez 

Els dos regidors al govern de BComú han reivindicat la feina feta i han formulat desitjos. Eloi Badia ha desitjat que d’aquí a quatre mandats i mig, quan el seu fill farà 18 anys, Barcelona hagi viscut una gran transformació, amb una reducció de la contaminació del 70 % i ha encoratjat “a tenir el convenciment d’actuar davant l’emergència climàtica, per poder dir que vam fer tot el que estava en les nostres mans”. 

Per la seva banda, Laura Pérez ha agraït a tot el personal de l’Ajuntament la feina feta i ha fet una crida a seguir treballant “per trencar el sostre de vidre i per les que encara són al terra enganxós”, en referència a les polítiques feministes desenvolupades. 

11:03
   

Jordi Rabassa demana aïllar el feixisme i escoltar tothom a Ciutat Vella 

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha demanat a qui governi els barris de Ciutat Vella que escolti tothom, “els més privilegiats i els menys privilegiats i fem polítiques sobretot per a aquests, que la maquinària pública precaritza”. Rabassa ha dit que no es pot fer cas únicament “als qui volen fer creure que Ciutat Vella és inseguretat o brutícia i és el districte més ric i el de més oportunitats”.  

Ha demanat també aïllar el feixisme. Ha considerat que no es pot fer seguidisme dels que volen que alguns veïns no tinguin drets. A més, ha reclamat seguir ser referent en memòria democràtica “perquè tenim deures pendents amb les persones que van deixar la seva vida per fer una ciutat plenament democràtica”.  

10:57
   

Ballarín ha reivindicat “la bona política” enfront de l’extrema dreta 

La socialista Montserrat Ballarín s’ha acomiadat reclamant que “la política sigui pedagogia, és la millor vacuna contra els populismes i l’extrema dreta, que aviat s’asseurà en aquest consistori”, ha lamentat la regidora.  

Ballarín ha reivindicant “la bona política: respecte a la ciutadania i diàleg continu sobretot amb qui pensa diferent, amb responsabilitat avaluant les conseqüències del que fem i amb voluntat transformadora”. La socialista ha apuntat que el respecte, el diàleg i la responsabilitat van més enllà de propostes polítiques concretes i ha reblat: “Són regles del joc democràtic i em preocupa el deteriorament perquè això va d’una cosa molt seriosa, de democràcia”.  

10:48
   

Mascarell reivindica la memòria en l’acció pública 

Ferran Mascarell, regidor de Junts, s’ha acomiadat de la política municipal (prèviament havia estat al PSC) recordant Maria Aurèlia Capmany, que ha explicat que el va convèncer per entrar en política el 1985 per transformar la Casa de la Caritat en el CCCB.  

Ha elogiat la capacitat de transformar Barcelona des de l’Ajuntament. “Hi ha un dèficit de memòria en l’acció pública. Sovint hi ha la sensació que tot comença de zero quan un arriba a un càrrec, i tothom viu sobre un pòsit que cal conèixer per no cometre els mateixos errors que s’hagin comès abans”, ha conclòs. 

10:45
   

Llàgrimes al comiat de Ciutadans 

Les dues regidores de Cs, que es quedarà sense representació al consistori, Julia Barea i Noemí Martín s’han acomiadat amb emoció i, fins i tot, llàgrimes. El president del grup, Paco Sierra ha dit que s’acomiada d’amics i ha elogiat el bon tracte que hi ha entre tots els regidors de la casa gran, siguin del color que siguin. Tot i que cap d’ells tres repetia a les llistes de Cs, la formació s’ha quedat sense representació al consistori. Sierra, a més, ha passat a les files del PP. 

10:37
   

Óscar Ramírez (PP) demana responsabilitat al seu successor, Daniel Sirera

El popular Óscar Ramírez ha recordat que ja és la segona vegada que s’acomiada com a regidor i ha dit que marxa orgullós i content de la bona entesa i tracte entre els grups. Ara bé, ha enviat un missatge al proper president del grup municipal del PP, Daniel Siera. “Barcelona no mereix un govern populista ni separatista”, ha assegurat, i ha recordat la frase que Sirera ha dit per definir l’escenari postelectoral: “susto o muerte”. “Que no s’espatin, em dirigeixo a ells perquè actuin amb responsabilitat, perquè la investidura també es facilita passivament o per omissió i després tenen conseqüències nefastes pels ciutadans, com ja hem vist”, ha etzibat.

10:25
   

Comiat d’Eva Parera amb missatges a Trias, Collboni i Sirera 

Una vegada aprovades les actes pendents, els regidors de Valents, Marilén Barceló i Òscar Benítez s’han acomiadat del ple i han reclamat més empatia i humanitat en la política.  

La presidenta del grup, Eva Parera, s’ha acomiadat amb un missatge a Xavier Trias: que compleixi amb el que ha dit durant la campanya de no entregar Barcelona a l’independentisme ni a Puigdemont. També ha tingut paraules per a Collboni, a qui ha reclamat que revoqui la mesura de la reserva del 30 % d’habitatge, com ha dit en campanya.  

Ha estat dura amb el líder del PP a Barcelona, Daniel Sirera. “S’ha passat tota la campanya dient que era l’únic vot útil constitucionalista, no vinguin només a escalfar cadira i no es posin de perfil en situacions difícils, aquí es demostra talla política”, ha dit amb la mirada posada a la investidura del proper alcalde. 

10:10
   

Arrenca la sessió 

Entren a la sala Carles Pi i Sunyer de l’Ajuntament de Barcelona els regidors del mandat 2019-2023. L’alcaldessa i presidenta del plenari, Ada Colau, dona el tret de sortida al darrer ple i procedeix a aprovar les actes de les últimes sessions que han celebrat diversos òrgans de govern del consistori. 

09:35
   

Darrer ple amb comiats 

A les 10 h arrenca l’últim ple de l’Ajuntament, que servirà per aprovar les actes de les darreres sessions celebrades pels òrgans de govern. També hi haurà espai per acomiadar els regidors que no segueixen en el proper mandat.