Les entitats socials han hagut de seguir el ple des de la tribuna de convidats. En començar la sessió, els tres grups convocants, PSC, Iniciativa i la CUP, han proposat cedir els seus torns de paraula a qui treballa més de prop amb els col·lectius vulnerables, però la presidenta de la cambra s'hi ha oposat. Per això, en els discursos, l'oposició s'ha fet seves les demandes de les associacions i ha reclamat més acció al govern per pal·liar la pobresa i les desigualtats. EVA GRANADOS, diputada del PSC "Hem de superar el debat de les dades i passar a l'acció. Perquè les emergències, quan no s'aborden, o no s'aborden correctament, es converteixen en la vergonya d'un país, amb un govern que no està a l'alçada." JOAN HERRERA, president del Grup Parlamentari d'ICV-EUiA "Pacte contra la pobresa, però un pacte amb concreció. Un pacte no dient que vostès volen el pacte sense un euro més. Perquè això no és estendre la mà, això és tancar la mà." DAVID FERNÀNDEZ, portaveu de la CUP al Parlament "La pobresa no és res més que la violència estructural del sistema. Quan es rescaten bancs, s'enfonsa la gent. I el dilema fonamental de qualsevol govern avui del sud d'Europa és si tria que la prioritat és la gent o que la prioritat són els mercats." Artur Mas ha respost que al govern li falten eines per poder combatre la pobresa. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Estem carregats de responsabilitats, però despullat d'instruments." I, tot i reconèixer que la situació és molt preocupant, també ha llançat un dard contra l'herència del tripartit. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Ara la situació és escandalosa, en plena recessió. Però si ara és escandalosa, i tenim un 20% de taxa de risc de pobresa, aleshores, aquells anys 2006-07, en plena expansió econòmica, amb un 19% de taxa de risc de pobresa, la situació era superescandalosa." Qui també ha carregat contra les polítiques del tripartit ha estat Irene Rigau, que ha criticat els criteris que es van seguir per atorgar beques menjador. La consellera ha assegurat que ara, per primera vegada, el govern ha garantit l'ajuda a tots els alumnes per sota del llindar de la pobresa. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "Es donaven beques a persones amb 50.000-60.000 euros de benefici. Això no pot ser, perquè quedaven fora persones amb 20.000 euros de benefici o menys." La d'Ensenyament ha estat una de les sis conselleries que ha intervingut en aquest ple monogràfic, amb la voluntat, segons ha dit Mas, de fer evident la importància que dóna el govern a la lluita contra la pobresa. Alguns consellers han aprofitat per anunciar mesures, com Santi Vila, que ha avançat que es reajustaran les rendes de lloguer social per reduir el parc de pisos buits.

Tot i l’intent dels grups convocants perquè les entitats socials tinguessin paraula en aquest ple monogràfic, finalment l’han seguit des de la tribuna de convidats. Des del PSC, Eva Granados ha criticat que el govern “no està a l’altura” perquè considera que “les emergències no s’aborden correctament”, un aspecte que també ha remarcat el líder socialista Pere Navarro, que ha demanat que “cal reaccionar immediatament”. El líder d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha reclamat “un pacte amb concreció” i des de la CUP, David Fernàndez ha argumentat que “la pobresa no és res més que la violència estructural del sistema” i ha dit que “la solució a la pobresa no pot ser ni una Marató ni un número de la Grossa de Nadal”. Pel que fa a Ciutadans, Albert Rivera ha denunciat que “el govern vol descomposar l’estat del benestar” i el PP ha criticat que CiU prioritza l’agenda independentista “la via catalana per la independència, en comptes de prioritzar la via catalana social”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acceptat que la situació és negativa, ha afirmat que el govern està “despullat d’instruments” i ha criticat l’herència del tripartit. En aquest sentit, ha afirmat que el 2007, en plena expansió econòmica, la taxa de risc de pobresa era d’un 19% i, en plena crisi, és d’un 20%. Una afirmació que no ha estat resposta per la resta de grups. A més, Mas ha recordat que l’Estat no ha pagat la quantitat corresponent a la llei de dependència. Pel que fa a ERC, ha demanat que s’ampliï el decret de pobresa energètica a tot l’any.

Per la seva banda, el conseller Boi Ruiz ha afirmat que les persones amb pocs recursos utilitzen més el sistema sanitari perquè tenen una “pitjor percepció” de la seva salut, tot i que en realitat no sigui així. Ruiz ha acceptat que hi ha més problemes de salut mental i emocional a causa de la crisi i ha anunciat que el departament publicarà un informe sobre l’impacte que té la pobresa en la salut dels catalans.