CARME SAN MIGUEL, presidenta de l'Autoritat Electoral de les Primàries "Amb molta diferència dels altres candidats els seus avals resultaven invàlids per diversos motius. La qualitat de vegades ha impedit assegurar la fiabilitat dels avals i, en altres casos, perquè directament havien contestat que no havien avalat." Home de cultura, va ser-ne regidor durant l'època d'Hereu, durant la recollida d'avals Jordi Martí ha fet valer l'experiència a l'Ajuntament. Ha afirmat que es deu més a la ciutat que al partit i ha discrepat públicament sobre l'allunyament del PSC pel que fa al dret a decidir. Una prova, diu, que calen aires nous i per això presenta una candidatura renovadora. També de l'Ajuntament en surt la candidata Carmen Andrés. És l'actual presidenta del districte de Nou Barris i en va ser regidora durant l'anterior mandat. És aquí d'on ha recollit la majoria dels avals. Gràcies a aquesta experiència presumeix de tenir el contacte necessari amb la realitat social de Barcelona. La resta de cares d'aquestes primàries fins ara han estat vinculades al Parlament, com la de Jaume Collboni. Diputat des de 2010, es perfila com la candidatura oficialista del partit. Ja ha començat la carrera cap a l'alcaldia amb aquest primer vídeo de campanya i s'erigeix com la garantia d'una Barcelona igualitària, oberta i avançada. L'advocada Laia Bonet, una altra de les veus crítiques amb la direcció socialista, es postula com la candidata capaç de renovar els lideratges i les formes del PSC, i confia que Barcelona pugui tenir una alcaldessa. Qui també ha reconegut discrepàncies amb algunes decisions que s'han pres al partit és l'economista i diputada Rocío Martínez-Sampere. L'última d'afegir-se al a cursa de les primàries ha qüestionat que el PSC no faci prou per ampliar el suport dels ciutadans. Per això defensa un PSC més divers i unit.

Els cinc candidats que finalment concorreran a les primàries del PSC són Jordi Martí, Carmen Andrés, Laia Bonet, Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere. Ho ha anunciat aquest dissabte l’autoritat electoral del partit, que durant aquesta setmana ha estat comprovant la validesa dels més de 6.800 avals presentats la setmana passada per sis precandidats.

Un equip de 18 persones ha fet prop de 2.000 trucades per parlar amb els militants i ciutadans que signaven els avals i comprovar que fossin de Barcelona i que no haguessin donat suport a més d’un candidat. Uns 1.153 han agafat efectivament el telèfon. Dimecres a la nit, aquesta autoritat electoral interna del PSC ja tenia els resultats d’aquest procés i dijous els va comunicar als precandidats. El nombre d’avals presentats, validats i invalidats de cada precandidat es pot consultar en aquest llibre d’Excel facilitat pel PSC.

Més trucades per Fernández i Martí

Divendres van revisar cas a cas els avals considerats invàlids, després que el metge Manel Fernández recorrés els resultats d’aquest procés en haver quedat exclòs de les primàries per manca d’avals. De fet, n’havia presentat 173 de militants i 1.161 de ciutadans (el mínim eren 150 i 1.000, respectivament), però després d’eliminar els duplicats i trucar als 161 militants, se li han considerat invàlids els suports de 17, la qual cosa el deixa amb 144 avals interns dins del PSC. Els avals de la ciutadania, després de dos mostrejos de trucades, encara haurien estat suficients per a Fernández, però l’autoritat electoral també els ha tingut en compte per deixar-lo fora de la cursa: més de la meitat de les 184 trucades que han fet als seus ciutadans avalistes han servit per considerar invàlids els suports.

Manel Fernández ha assegurat desconèixer “la metodologia,  el nom de les persones que han participat en el procés i les causes  concretes de l’anul·lació de cada aval”. Per aquesta raó, i davant dels antecedents d’irregularitats apuntats en el procés de les primàries europees, ha conclòs que el  PSC no està preparat per a una autèntica regeneració democràtica  interna. Fernández, que estudia impugnar judicialment el procés, ha demanat al líder del PSC, Pere Navarro, que “presenti la seva  dimissió abans que el PSC desaparegui, si és que realment s’estima el partit”.

Jordi Martí també ha estat a punt de quedar fora de la cursa electoral perquè, en els tres primers mostrejos (92 trucades en total) també s’han detectat errors en els avals dels militants. En canvi, els avals dels altre quatre precandidats no van donar cap error en fer-hi les primeres 15 trucades.

Campanya a cinc

El primer a entrar en campanya ha estat Jordi Martí, que aquest migdia ja ha presentat el cartell i l’eslògan que l’acompanyaran les properes tres setmanes. Home de cultura, va ser-ne regidor durant l’època d’Hereu. Durant la recollida d’avals, Martí ha fet valer l’experiència a l’Ajuntament. Ha afirmat que es deu més a la ciutat que al partit i ha discrepat públicament sobre l’allunyament del PSC pel que fa al dret a decidir. Una prova, diu, que calen aires nous i per això presenta una candidatura renovadora.

També de l’Ajuntament en surt la candidata Carmen Andrés. És l’actual presidenta del districte de Nou Barris i en va ser regidora durant l’anterior mandat. És aquí on ha recollit la majoria dels avals. Gràcies a aquesta experiència presumeix de tenir el contacte necessari amb la realitat social de Barcelona.

La resta de cares d’aquestes primàries fins ara han estat vinculades al Parlament, com la de Jaume Collboni. Diputat des de 2010, es perfila com la candidatura oficialista del partit. Ja ha començat la carrera cap a l’alcaldia amb aquest primer vídeo de campanya i s’erigeix com la garantia d’una Barcelona igualitària, oberta i avançada.

L’advocada Laia Bonet, una altra de les veus crítiques amb la direcció socialista, es postula com la candidata capaç de renovar els lideratges i les formes del PSC, i confia que Barcelona pugui tenir una alcaldessa.

Qui també ha reconegut discrepàncies amb algunes decisions que s’han pres al partit és l’economista i diputada Rocío Martínez-Sampere. L’última d’afegir-se a la cursa de les primàries ha qüestionat que el PSC no faci prou per ampliar el suport dels ciutadans. Per això defensa un PSC més divers i unit.