Unes 500 persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda al davant de la seu que la Comissió Europea (CE) té a Barcelona, al passeig de Gràcia, 90. Convocats pel CDR, els concentrats han seguit la lectura d’un manifest que ha denunciat la vulneració dels drets de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras a exercir l’activitat política, així com als més de 2.000.000 de catalans que, en les eleccions europees del 26 de maig, van votar Junts per Catalunya (JxC) o Esquerra Republicana (ERC) i ara no poden ser representats a l’Eurocambra.

Aquesta concentració es produeix 10 hores després de la manifestació que ha omplert l’exterior del Parlament Europeu, a Estrasburg (França), en el dia de la constitució i en què s’han evidenciat les absències dels diputats electes Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, que encara no han jurat el càrrec a la Junta Electoral Central.

Tercera protesta

Aquesta ha estat la tercera protesta que l’independentisme organitza a les portes de la Comissió Europea. La primera va ser el 25 de març del 2018, coincidint amb la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Aquell dia, la concentració va reunir unes 55.000 persones, que, després de concentrar-se al passeig de Gràcia, es van dirigir al consolat alemany, que és als baixos de les torres Mapfre, al carrer de la Marina.

La segona acció de protesta va ser l’1 de febrer d’enguany. Activistes de l’ANC van ocupar la seu de la CE per exigir a les institucions europees la defensa de l’autodeterminació com un dret i no pas com un delicte, coincidint amb l’inici del judici pel procés.

Marxa cap el consolat italià

Mitja hora després d’haver començat la concentració, part dels concentrats a la CE s’han dirigit cap el consolat d’Itàlia, que és al carrer de Mallorca, 270. La intenció era protestar contra la detenció de la capitana del Sea Wathc, Carlota Rackete, a qui les les autoritats transalpines acusen d’haver fet desembarcar una quarantena de migrants a l’illa de Lampedusa sense permís.

A mig camí, però, agents de les Brigades Mòbils dels Mossos d’Esquadra han controlat que els manifestants no arribessin a la seu diplomàtica italiana. Aquesta marxa ha comportat afectacions de trànsit als carrers propers, al de Mallorca, el de Pau Claris, el de València i el d’Aragó.