El govern d'Ada Colau es troba en plena cursa per aconseguir més suports polítics per aprovar el PEUAT en un breu període de temps. El límit per fer-ho és a finals de febrer, perquè al març venç la suspensió de llicènies hoteleres a Gràcia i a l'estiu la moratòria general. La nova proposta per al pla d'allotjaments turístics és més restrictiva i s'acosta als requisits dels partits d'esquerra. L'última modificació inclou el barri de la Vila Olímpica a l'àrea de decreixement, la zona 1. És a dir, la zona on no s'admetran nous establiments turístics ni tampoc que s'ampliïn les places dels ja existents. A aquests canvis cal sumar-hi la incorporació, també en aquesta àrea de decreixement, dels barris de Sant Antoni, Hostafrancs i Poblenou, una mesura que l'Ajuntament ja va anunciar el dijous passat. Tot plegat s'emmotlla a algunes peticions que la CUP i Esquerra havien demanat en el procés negociador. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Aquests barris ens sembla que corren el risc de convertir-se en barris amb un nivell de saturació molt elevada i per tant és una petició que ens han fet grups amb els que hem treballat intensament durant aquests mesos com pot ser ERC i la CUP". De moment, l'executiu ja ha aconseguit l'abstenció dels cupaires, però necessita el vot a favor d'un altre partit. El govern assegura que treballa per incorporar al pla les sol·licituds dels grups municipals. Algunes són externes al document del PEUAT i es portaran a votació la setmana vinent.

L’Ajuntament ha ampliat la zona de limitació més enllà del que és l’àrea central de la ciutat. Una nova proposta amb què vol aconseguir més suports polítics per aprovar el PEUAT, que es portarà a votació a la comissió d’urbanisme de la setmana vinent. De moment, el govern municipal ha aconseguit l’abstenció de la CUP, però necessita el vot a favor d’un altre partit per tirar-lo endavant.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha afirmat aquest diumenge que es reuniran amb els republicans per intentar que donin suport al nou projecte.

El calendari no dona marge

El consistori vol aprovar el nou pla hoteler abans que es comencin a acabar les moratòries hoteleres a partir de març. Si no s’aprova a la Comissió d’Urbanisme, caldrà fer-ne una d’extraordinària abans del ple del dia 27 de gener.

Per això, fonts municipals han reconegut que l’objectiu d’aquestes modificacions és incorporar algunes de les peticions dels grups municipals perquè hi donin suport. Per al govern de Colau l’aprovació és una prioritat, perquè —diuen— el pla hoteler “garanteix un creixement sostingut, controlat i la preservació de les zones saturades“. En canvi, creuen que bloquejar-lo portaria la ciutat a una “situació de col·lapse turístic”.

Les condicions dels grups municipals

Els republicans demanen que es facin consultes als veïns per decidir el futur de tres projectes d’allotjaments turístics: els hotels que s’han de construir al Rec Comtal, a Drassanes i l’alberg juvenil de la Vila Olímpica. El consistori, però, ja ha negat aquesta possibilitat perquè la considera “inexecutable”. Esquerra també reclama un pla de xoc contra els apartaments turístics il·legals que inclogui un centenar d’inspectors.

En canvi, CiU és partidària de mantenir els límits inicials, i els populars consideren que “el decreixement hauria de ser l’excepció i no la norma”.

Nova delimitació de zones del pla

La nova zonificació incorpora Sant Antoni, Hostafrancs, Poblenou, i ara també la Vila Olímpica, —els barris que la CUP i ERC havien demanat en el procés negociador— a la zona 1 de limitació del pla, la més restrictiva i que opta pel decreixement natural. En aquest àmbit, no s’admetrà la creació de nous establiments, ni tampoc l’ampliació de places als que ja existeixen. Tampoc no es permetrà obrir-ne de nous encara que en tanqui algun altre. L’objectiu final és que es redueixin el nombre de places hoteleres.

La zona 2 construeix una corona a l’entorn del centre, i aposta per la congelació, és a dir, preveu mantenir el nombre de places actuals. Per tant, quan es doni de baixa un establiment, se’n podrà implantar un altre amb el mateix nombre de places.

La zona 3, que delimita majoritàriament els barris més allunyats del centre, permetrà el creixement sostingut amb la implantació de nous allotjaments, però amb condicions. A cada barri es fixa una densitat màxima de places: Sants (450), les Corts -Sarrià (1.450), Gràcia-Horta (575), Nou Barris – Sant Andreu (1.050) i Sant Martí (500).

Finalment, la zona 4, que regula de forma específica la Marina del Prat Vermell, la Sagrera i el 22@, les tres grans àrees pendents de desenvolupament urbanístic.