La ronda de Sant Pau era un dels límits de la gran àrea central en què en el govern proposava un decreixement de places hoteleres. Gran part del barri de Sant Antoni en quedava fora, però el govern ha decidit ara incloure-l'hi. I no en serà l'únic. A banda d'aquest, el decreixement s'ampliarà també a Hostafrancs i el Poblenou. Aquesta era una de les condicions que Esquerra i la CUP havien posat per donar suport al Pla d'allotjaments turístics. En un comunicat, la CUP ha anunciat avui que s'abstindrà perquè, tot i que creuen que el PEUAT és insuficient, no volen impedir que s'aprovi un pla que pot limitar una situació, diuen, de barra lliure. L'ampliació de la zona de decreixement acosta el govern cap als grups d'esquerres, però alhora l'allunya de PP i C's, partidaris de reduir-la, i també de CiU, que ja veia bé els límits inicials d'aquesta àrea. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Tenir un PEUAT consensuat, de ciutat, amb amplis consensos polítics és incompatible amb incrementar les restriccions com sembla ser que en aquests moments està fent el govern." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Creiem que el decreixement, si ha d'existir, ha de ser l'excepció i no pas la norma. I ha de ser l'excepció en carrers particularment saturats." Per aprovar el PEUAT, el govern no en té prou amb l'abstenció de la CUP i li caldria, per exemple, el suport d'Esquerra. Els republicans es mantenen ferms en la petició d'una consulta per aturar tres projectes hotelers amb llicència i rebuig veïnal, que el govern va descartar.

En un comunicat, la CUP Capgirem Barcelona ha reiterat sentir-se “decebuts” amb el PEUAT malgrat haver intentat “tensar el projecte cap al decreixement”. Malgrat veure “insuficient” el text, han optat per l’abstenció perquè no aprovar el PEUAT portaria a “una situació de barra lliure” hotelera a tota la ciutat. El govern no en té prou amb l’abstenció de la CUP i necessita encara el suport d’un partit més per aprovar el pla.

L’anunci de la CUP s’ha fet just el dia en què, en una entrevista a ‘El País’, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el govern ampliarà la prohibició de fer nous hotels als barris de Sant Antoni, Poblenou i Hostafrancs. Aquesta era, precisament, una de les condicions que ERC i la CUP havien posat sobre la taula. En una roda de premsa aquest dimecres, però, malgrat la insistència de la premsa, Sanz no va voler concretar aquest escenari.

CiU manté la mà estesa al govern

El regidor de CiU Jordi Martí ha dit que estan en contra d’ampliar la zona de decreixement i ha lamentat que el govern es decanti per “plantejaments més restrictius” al costat dels partits d’esquerres. Tot i això, ha dit que CiU manté la porta oberta a negociar el PEUAT si el govern ho vol. Martí ha explicat que CiU era partidària de mantenir els límits inicials de la zona de decreixement i convertir la resta de la ciutat en una sola àrea amb “ràtios de creixement revisables” cada dos anys.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, s’ha mostrat contrari al decreixement turístic, i ha dit que si ha d’existir “ha de ser l’excepció en carrers particularment saturats”. El líder municipal del PP ha reclamat al govern que el PEUAT estigui “blindat jurídicament” per evitar impugnacions. Des del PSC, la portaveu Carmen Andrés ha dit que el PEUAT és un treball conjunt del govern després que alguns grups hagin insinuat divergències de criteris entre els dos socis.