La Generalitat ha demanat formalment al Govern espanyol decretar l’estat d’alarma descentralitzat. L’executiu català vol així decretar un toc de queda aquest mateix cap de setmana, sense necessitat d’una autorització judicial, i aplicar qualsevol altra mesura per restringir la mobilitat. “La situació és extremament greu. Ens recorda massa el que vam patir al març i no volem arribar-hi”, ha dit el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès.

En aquest cas, el govern català demana un estat d’alarma descentralitzat amb el comandament únic de la Generalitat per tenir “totes les eines i garanties” a l’hora de “salvar vides”. A diferència de l’estat d’alarma del mes de març, aquest cop el govern català en funcions prendria les decisions sobre quines mesures s’han d’aplicar a través del Procicat.

Aquest diumenge a les 10 h, el Consell de Ministres haurà de decidir si aprova la petició de Catalunya i d’altres comunitats com Extremadura, Astúries, Euskadi, La Rioja i Melilla, que també han sol·licitat aquest mecanisme.

Aragonès demana “màxima celeritat” a l’Estat

El vicepresident català amb funcions de president ha instat l’executiu espanyol a respondre la petició d’estat d’alarma amb “la màxima celeritat“. “S’estima que sigui aquest dissabte”, ha dit Aragonès, citant converses informals que ha mantingut amb el president Pedro Sánchez i el ministre Salvador Illa.

Segons Aragonès, “el toc de queda es decretarà tan bon punt s’aprovi l’estat d’alarma”. Quan això passi, immediatament convocaran una reunió del Procicat per dissenyar les restriccions de l’activitat social nocturna, que previsiblement seran anunciades aquest mateix cap de setmana.

Tant Aragonès com la consellera Meritxell Budó han comparegut d’urgència aquest divendres després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu. El govern català, per ara, només ha fet pública la intenció d’aplicar el toc de queda a Catalunya, tot i que no descarta ser més restrictiu. “Si no frenem la tendència, prendrem mesures encara més dures“, ha advertit Aragonès, que demana quedar-se a casa aquest cap de setmana.

L’horari del toc de queda, per ara una incògnita

Per ara, l’horari de limitació de la mobilitat nocturna és tota una incògnita. Budó ha recordat que molts països l’apliquen de 23 a 6 h, tot i que assegura que aquesta qüestió s’acabarà de definir en la reunió del Procicat. La sol·licitud de l’estat d’alarma i l’anunci del toc de queda arriben en una setmana en què s’han registrat un 34 % més de contagis a Catalunya.

A l’empara de la Llei 4/1981

L’estat d’alarma va estar vigent a l’estat espanyol durant tres mesos, fins al 21 de juny. El president de Govern espanyol, el 25 d’agost, va oferir a les comunitats autònomes la possibilitat d’aplicar aquesta mesura només en el seu territori, i aquest dijous les comunitats es van reunir amb l’executiu de Pedro Sánchez per tractar la qüestió. L’opció d’aplicar un toc de queda durant les hores nocturnes s’ha pres per evitar les trobades socials i els “botellones”. Però abans cal que es decreti l’estat d’alarma, ja que només així es poden limitar drets fonamentals —com el de llibertat de moviments—, prohibir romandre en llocs públics o fer confinaments perimetrals, com el del Segrià, sense haver de dependre de la decisió d’un jutge.

La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida a la Llei orgànica 4/1981, de l’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge.