Vianants pel carrer amb mascareta
Foto: Xavi Calvo

El Consell Executiu ha acordat en una reunió extraordinària que s’ha fet aquest divendres demanar l’estat d’alarma al president espanyol, Pedro Sánchez. El vicepresident amb funcions, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó, n’estan donant els detalls en una compareixença al Palau de la Generalitat que podeu seguir aquí.

Toc de queda per frenar la covid

Tot i el conjunt de restriccions posat en marxa ara fa una setmana per la Generalitat, la corba de contagis continua a l’alça a Catalunya. El govern ja ha alertat que preveu aplicar “les mesures que calgui” per frenar la segona onada de covid-19, sempre d’acord amb les recomanacions dels experts i les dades epidemiològiques. Des de Palau expliquen que pren força l’aplicació del toc de queda, una mesura que es definiria la setmana que ve. El Procicat es reuneix dimecres i, si ho aprova, el DOGC en publicaria un decret que després hauria d’avalar el TSJC.

Seguretat jurídica

A l’executiu en funcions dubten si n’hi hauria prou aplicant el toc de queda nocturn, o si bé caldria que l’Estat decretés abans l’estat d’alarma de nou. Aquesta via donaria llum verda i la seguretat jurídica que aquest dijous va demanar la consellera de Salut, Alba Vergés, al Consell Interterritorial.

Tarda frenètica a Palau

Aragonès, Budó, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; i la consellera de Salut, Alba Vergés, s’havien de reunir telemàticament aquest divendres a les 18 h amb els presidents i portaveus del grups parlamentaris per parlar sobre l’evolució la covid-19. La reunió extraordinària del Consell Executiu, però, ha fet endarrerir la trobada una hora i finalment se celebrarà a les 19 h.

Autonomies a favor de l’estat d’alarma

Aquest mateix divendres a la tarda el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja ha demanat que es declari l’estat d’alarma a tot Espanya. Minuts després Astúries i Extremadura han sol·licitat la mateixa mesura per restringir la mobilitat dels ciutadans d’aquestes comunitats autònomes.