El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han decidit posposar la decisió sobre si aplicar el toc de queda en els territoris més afectats per la pandèmia del coronavirus. Així ho han acordat en la reunió del Consell Interterritorial d’aquest dijous. El ministre, Salvador Illa, ha debatut amb els governs autonòmics la possibilitat d’aplicar aquesta mesura amb el decret d’estat d’alarma, però finalment no s’ha pres cap decisió ferma al respecte malgrat la petició d’alguns presidents autonòmics.

Segons Illa, totes les comunitats autònomes han manifestat la seva opinió sobre l’opció d’aplicar aquest toc de queda però “no hi ha hagut un consens ampli” i per aquest motiu, afirma, continuaran treballant aquesta opció en futurs consells interterritorials.

En la trobada d’aquest dijous, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat que el govern valora totes les opcions per reduir els contagis. Fonts del departament apunten que la Generalitat ha reclamat les eines jurídiques necessàries per aplicar restriccions de mobilitat, com el toc de queda, tan bon punt ho decideixi el govern català i, per tant, sense haver d’esperar a l’actuació de l’executiu central.

La Generalitat estudia mesures de mobilitat

Vergés ha sol·licitat un informe jurídic en què s’especifiqui quin és el paraigua legal sobre el qual es pot sustentar el toc de queda. Si s’acaba acceptant la mesura, el ministeri ha dit reiteradament que caldria proclamar abans l’estat d’alarma per poder-la fer efectiva.

Mentre continua el debat sobre el toc de queda, el govern català ha consultat els serveis jurídics de la Generalitat per saber quines mesures en matèria de mobilitat pot aplicar en el marc de les seves competències i amb l’objectiu de reduir els contagis.

Acord per aplicar les mateixes mesures

Tot i no decidir res sobre el toc de queda, Sanitat i les autonomies sí que han acordat un marc de restriccions comunes per a tots els territoris que estiguin en una situació epidemiològica igual o similar. S’ha aprovat un document que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons quatre nivells d’alerta: risc baix, mitjà, alt o molt alt. En tot cas, l’objectiu del document és garantir la coordinació entre territoris, però dona la possibilitat a les comunitats de decidir mesures complementàries en funció de cada cas concret.

D’acord amb el document, el nivell molt alt comportarà “mesures excepcionals” com el toc de queda, malgrat que aquest recurs no s’especifiqui en cap moment. El document s’ha aprovat amb l’abstenció de la Comunitat de Madrid i el País Basc, segons ha explicat el ministre. El toc de queda ja s’ha aplicat en altres països europeus com França o Bèlgica.

Els Mossos, a punt per aplicar el toc de queda

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que els Mossos d’Esquadra estarien preparats per garantir l’aplicació del toc de queda. En declaracions a Catalunya Ràdio, Sàmper ha afegit que és una mesura “molt restrictiva” de drets fonamentals que s’aplicaria a tot el territori, i que per això és essencial la coordinació amb les policies locals. El conseller insisteix que l’opció del toc de queda està sobre la taula del govern.

A Catalunya, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va apuntar que el toc de queda pot ser una bona solució per contenir la pandèmia. L’aplicació del toc de queda se sumaria a les restriccions que ja s’han pres a Catalunya per intentar aturar la pandèmia del coronavirus. Per ara, s’han tancat bars, restaurants, casinos i centres d’estètica, s’ha restringit l’aforament de gimnasos i espais culturals i s’ha limitat l’horari dels comerços 24 hores.