El Govern espanyol ha aprovat el Reial Decret Llei que estableix que a partir del 26 de juny ja no serà obligatori portar mascareta al carrer, sempre que hi hagi una separació mínima d’un metre i mig entre persones no convivents. L’executiu havia afirmat les darreres hores que, malgrat tot, sempre hauríem de sortir de casa amb una mascareta a sobre per si no podem complir la distància social exigida. Però la ministra portaveu ha aclarit aquest dijous que no serà obligatori dur-ne una a sobre; dependrà del que anem a fer.

Com a novetat, en esdeveniments a l’aire lliure en què el públic estigui assegut en cadires prou separades no caldrà portar la mascareta posada. Per tant, per exemple, en concerts a l’exterior o altres esdeveniments culturals amb seients assignats i separats, els assistents podran treure’s la mascareta.

Tampoc no serà obligatòria per als usuaris de residències, tant de gent gran com de persones amb alguna discapactitat, si més d’un 80 % tenen la pauta de vacunació completa. En canvi, els treballadors del centre i les visites sí que l’hauran de portar posada.

“Ens tornarem a veure els somriures”

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat que la bona situació de la pandèmia permet fer aquest pas endavant. També ha explicat que la mesura equipara Espanya amb la majoria de països de l’entorn, que ja permeten anar sense mascareta a l’aire lliure.