El discurs del màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, durant la celebració del dia de la Benemèrita continua aixecant polseguera. Ara el govern català n’ha demanat la destitució immediata. En una carta dirigida a la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, i signada per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, l’executiu qualifica les paraules de Garrido de “fora de lloc” i “tota una provocació”.

“Les seves manifestacions han estat tota una provocació, tenint en compte el moment especialment tens que viu la relació entre Catalunya i Espanya, i a les portes de conèixer una sentència judicial que, ens temem, no farà sinó incrementar el moment de conflicte”

En la missiva, el govern expressa el “profund malestar i l’absolut rebuig a les desafortunades declaracions” del general de brigada, i afegeix que “tindrà efectes a llarg termini i que soscava la relació de col·laboració entre ambdós cossos policials”. A banda del contingut “desafortunat” amb relació als Mossos, el text també es mostra crític perquè “tampoc no correspon al màxim comandament d’un cos policial fer declaracions amb contingut polític”.

L’executiu català també retreu que “no respecti la presumpció d’innocència de processos judicials encara oberts” i que atribueixi a la Guàrdia Civil competències que “corresponen a la Generalitat i la policia que en depèn”.

“Actituds com la d’ahir ens recorden un temps passat que crèiem que, sortosament, al nostre país havien desaparegut feia anys”

Per tot plegat, la consellera de la Presidència demana al Govern espanyol “que emprengui les accions oportunes davant l’ofensa i el greuge ocasionats, així com la destitució immediata del responsable actual de la Guàrdia Civil a Catalunya”.

El discurs de Garrido

En el discurs en qüestió, Garrido va assegurar que l’última operació policial contra els CDR demostra que “la pretesa revolució dels somriures” s’ha convertit “amb més facilitat de la desitjada” en “el rictus que dissimula l’odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment”.

Poc després, la delegada del Govern espanyol en funcions a Catalunya, Teresa Cunillera, va reunir-se amb els Mossos per intentar suavitzar les tensions. El Departament d’Interior va assegurar que la delegada es va disculpar, tot i que la Delegació del Govern ho nega “rotundament”.