El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, i el de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), Antoni Sisó, demanen al Departament de Salut que “reverteixi la decisió” de contractar l’empresa Ferroser, del grup Ferrovial, per fer el seguiment dels contactes dels positius per coronavirus. Segons han explicat en dues piulades idèntiques a Twitter, la gestió dels anomenats rastrejadors l’ha de fer l’atenció primària: “Per lògica, per coherència i per major seguretat clínica”. També el sindicat Infermers de Catalunya ha expressat el seu malestar per una decisió que considera indignant.
En declaracions a betevé, Padrós ha assegurat que els CAP estan preparats per fer aquesta tasca i, de fet, “són els que millor la poden fer”, ja que tenen el control de la població i les dades de Salut Pública. Només caldria contractar el personal que calgués, ha reconegut Padrós. Precisament, fa setmanes que els professionals de l’atenció primària demanen recursos per poder donar una resposta ràpida i efectiva als casos de covid durant la desescalada.
Un contracte per 17,6 milions d’euros
Segons informa la Generalitat a la pàgina web de contractació pública, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha adquirit d’emergència un servei de seguiment de contactes positius per coronavirus per una durada d’un any i un pressupost de 17.690.169,02 € a l’empresa Ferroser, del grup Ferrovial. La informació de l’adjudicació té data del 29 de maig. El president del Col·legi de Metges reconeix, però, que no els han consultat en cap moment sobre la necessitat de contractar una empresa externa per fer aquest servei.
Exigim a @Salut que reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa -Ferrovial- faci la gestió dels rastrejadors de la Covid19. Ha de ser l'Atenció Primària. Per lògica, per coherència i per major seguretat clínica.
Dr. Antoni Sisó @camfic
Dr. Jaume Padrós @COMBarcelona— Jaume Padrós 🎗 (@jaumepadros) June 6, 2020
És un error conceptual i d’ineficiència externalitzar el seguiment de contactes COVID. Pq no confiar l’encàrrec i els recursos a l’AP?
📲https://t.co/IpsPh3vkG6— 🌳CAMFiC (@CAMFiC) June 5, 2020
El sindicat d’infermers ho considera indignant
El sindicat Infermers de Catalunya també ha fet públic el rebuig a aquesta adjudicació. En un comunicat dirigit a la consellera Alba Vergés assegura que la contractació és indignant i critica que s’opti per externalitzar un servei en lloc de “dotar de recursos humans i materials el sistema públic d’atenció primària de Catalunya”. El sindicat ha reivindicat la tasca dels infermers durant la pandèmia per coronavirus: “Han tingut un paper fonamental en la resolució de la crisi sanitària i en tot el procés de seguiment dels pacients afectats”. Per tot això -diu- són “els professionals preparats per dur a terme el rastreig i el seguiment dels casos i els contactes”.
El sindicat ha criticat també que el Pla de suport a l’atenció primària de 4,5 milions anunciat per la conselleria preveu contractar 436 professionals, dels quals només 21 són infermers. Aquestes decisions, apunta Infermers de Catalunya, “demostren el poc coneixement sobre el funcionament del sistema sanitari i les seves necessitats”.
Un equip de 200 rastrejadors
El Departament de Salut ja va anunciar fa setmanes que preparava un equip de 200 rastrejadors perquè poguessin fer el seguiment de les persones que hagin estat en contacte amb els positius per coronavirus i vigilar si desenvolupen la malaltia. De fet, la capacitat de rastrejament és una de les condicions indispensables per avançar en el pla de desescalada que prepara el Govern espanyol.