Investidura Feijóo

(ACN) El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat que “té a l’abast els vots per ser president del govern”, però que “no accepta pagar el preu que li demanen per ser-ho”. Feijóo ha argumentat que Carles Puigdemont li ha ofert “exactament el mateix” que al líder socialista, Pedro Sánchez, però que ell, a diferència del candidat del PSOE, té “principis, límits i paraula”. “Cap fi, ni tan sols la presidència del govern, justifica els mitjans”, ha dit aquest dimarts en el seu discurs d’investidura al Congrés, que ha començat fent referència a l’amnistia. “No és acceptable ni jurídicament ni èticament”, ha afirmat, i ha respost al plantejament de l’independentisme proposant un nou delicte de “deslleialtat constitucional” al Codi Penal.

Feijóo ha argumentat que per ser investit cal prendre una “elecció determinant”. “Es tracta d’acceptar o no que qui té com a objectiu principal desmembrar Espanya posi totes les condicions al pròxim president del govern d’Espanya”, ha assegurat. Segons Feijóo, “l’única diferència” enfront de les exigències de Puigdemont “radica en la integritat dels dos candidats possibles que poden respondre-li”.

L’amnistia, “fora de la Constitució”

A parer de Feijóo, Puigdemont vol “un president aliat” i li és igual si és del PP o del PSOE. El líder del PP ha volgut deixar clar que al seu projecte “no hi figura l’amnistia ni l’autodeterminació d’una part de la nació ni fórmules anàlogues”. Segons Feijóo, l‘amnistia està “fora de la Constitució” i suposa una “aberració jurídica i moral”. “És un atac directe als valors democràtics essencials del nostre país” i a la “igualtat dels espanyols”, ha afirmat.

El líder del PP ha subratllat que la seva negativa a les exigències de l’independentisme també seria la resposta que donarien Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar o Mariano Rajoy, i ha criticat que Sánchez no faci el mateix. Feijóo ha dit que té el deure de “fer guardar la Constitució” i que “no comparteix que aquest text pugui no ser respectat mitjançant subterfugis”.

De fet, Feijóo ha començat el discurs d’investidura posicionant-se en contra de l’amnistia. “No defensaré això”, ha dit el líder dels populars, que ha començat llegint una frase que situava l’amnistia com “un instrument adequat per superar el conflicte català”, així com a favor del referèndum. “Amb això n’hi hauria prou, oi?”, ha dit sobre la possibilitat de ser investit. “Doncs no”, ha continuat Feijóo, i ha justificat que no aconseguirà els suports necessaris per superar la votació.

Endurir el Codi Penal

El plantejament que ha fet Feijóo, que contraposa a l’amnistia i l’autodeterminació, és incorporar al Codi Penal un nou delicte de “deslleialtat constitucional” que fonts del PP expliquen que vol recuperar l’esperit del de sedició, eliminat en l’anterior legislatura arran del pacte de PSOE i Unides Podem amb l’independentisme. El líder del PP també vol endurir el de malversació.

“Crec que hem de reforçar els instruments per protegir la dignitat de l’Estat”, ha assegurat Feijóo, en lloc de “cedir” davant dels “partits secessionistes” que “proclamen que tornaran a repetir el seu desafiament”. “Tot això es faria sense que hi hagi al darrere cap convicció profunda. Tan sols l’estat de necessitat parlamentària d’una sola persona”, ha criticat.

Agraeix el suport a Vox

Feijóo ha agraït el suport “responsable i generós” dels 33 diputats de Vox, que malgrat que és la tercera força “no ho ha condicionat a ser part del govern”, igual que a CC i UPN. “He arribat amb l’expectativa de 172 suports i aspiro així a ser investit”, ha dit, abans de recordar que la política no pot consistir en un “engany sistemàtic” i cal donar “valor” a les paraules. 

Fart “d’imposicions lingüístiques”

Feijóo ha afirmat que és conscient de la diversitat lingüística i territorial de l’Estat, però ha dit: “Estic fart d’etiquetes de bon i mal espanyol” i “d’imposicions lingüístiques, de llibertat d’opinió i de moral”, perquè Espanya ha de ser una “nació de ciutadans lliures i iguals”. “Mai donaré suport al fet que un espanyol d’una ideologia tingui més drets que un altre”, ha sentenciat. 

Rebaixes d’impostos

Feijóo també ha defensat les receptes de rebaixa d’impostos que els populars ja han plantejat durant la campanya. Entre d’altres, una reducció de l’IRPF a rendes de fins a 40.000 euros “per combatre la inflació”, estendre la rebaixa de l’IVA als aliments a la carn, el peix i les conserves, i mantenir la resta de mesures vigents contra la inflació que ja ha activat el govern espanyol, com la gratuïtat del transport públic, però “d’acord amb la renda dels usuaris”.