A partir d’aquest dilluns, 22 de març, i fins al 5 d’abril, els veïns de Barcelona poden decidir quins projectes prioritzar en el marc dels pressupostos participatius. Els ciutadans poden fer-ne una primera tria a través del web Decidim.barcelona, entre els 822 projectes presentats. Cada persona podrà votar entre dos i 10 projectes. D’aquesta selecció en sortiran 20 propostes per districte, que se sotmetran a una votació definitiva al juny.

La majoria de les propostes responen a la millora de l’entorn i l’espai urbà, amb la pacificació i remodelació de carrers i l’actuació sobre el verd com a categories destacades. Dins de l’àmbit de l’espai públic, cal assenyalar també la varietat d’intervencions proposades en entorns escolars, mobilitat i xarxa ciclista o mobiliari urbà.

Quant a territori, els districtes amb més projectes a sobre de la taula hi ha Sants-Montjuïc (amb 128 projectes) i Sant Martí (102), i la majoria se situen al voltant de la mitjana d’una vuitantena de propostes. Això vol dir que la fase de suports servirà perquè un de cada quatre projectes passi a la fase final de votació.

30 M € de dotació per als pressupostos participatius

En aquesta priorització de projectes poden participar-hi totes les persones de 14 anys o més empadronades a Barcelona. Les 822 propostes que han arribat a aquesta fase formen part de les gairebé 2.000 que la ciutadania va presentar i compleixen amb els requisits de la convocatòria. La intenció era que els ciutadans poguessin decidir on van 75 milions d’euros en inversions als barris, però la dotació final serà de 30 milions, perquè els projectes puguin ser una realitat abans que acabi el mandat, el 2023.

La dotació s’ha distribuït pels districtes de la manera següent: la meitat (15 M €), a parts iguals i la resta (15 M €) s’ha repartit segons criteris demogràfics i socioeconòmics.