Manuel Valls

El Tribunal de Comptes, l’òrgan que fiscalitza la comptabilitat dels partits polítics, ha detectat una “irregularitat sancionable” en les despeses electorals de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, la coalició que va liderar Manuel Valls a les municipals del 2019 (i que es va trencar pel suport de Valls a la investidura d’Ada Colau). Segons ha avançat Metropoli Abierta, i ha pogut confirmar betevé, l’informe detalla “despeses electorals no declarades” en els números facilitats per la coalició per un import de 189.497,15 €.

La quantitat s’atribueix a factures abonades per l’Associació Barcelona Capital Europea, que va crear Valls per impulsar la cursa a l’alcaldia abans de fer oficial la coalició amb Ciutadans. Segons el Tribunal de Comptes, la Llei de finançament de partits no permet acceptar que directa o indirectament terceres persones assumeixin el cost de despeses dels partits polítics. “Constitueix una irregularitat sancionable”, apunta l’òrgan fiscalitzador.

Barcelona pel Canvi es mostra disconforme

En les al·legacions presentades pel partit, es diu que les factures de l’Associació Barcelona Capital Europea no es poden considerar despeses electorals perquè no eren per a activitats dirigides a demanar el vot. Tot i això, l’informe recull que els serveis prestats tenen a veure amb el procés electoral i que, per tant, els hauria d’haver facturat la coalició i no l’associació.

Fonts de Barcelona pel Canvi apunten que l’informe del Tribunal de Comptes no representa cap sanció i que no estan d’acord amb l’atribució de despeses electorals. Per tot plegat, anuncien una impugnació. Pel que fa a Ciutadans, a les al·legacions va manifestar que no tenia coneixement de les despeses electorals no declarades i que l’atribució d’aquestes a la coalició “és fruit de la confusió entre les activitats de l’associació i les de la coalició”. Segons la formació taronja, si ho haguessin sabut no haurien autoritzat aquestes despeses.