Aquest dissabte 20 de març l’Ajuntament ha inaugurat un faristol a la plaça de les Glòries Catalanes en memòria de l’activista hondurenya Berta Cáceres, assassinada l’any 2016 al seu país d’origen. L’acte l’ha organitzat el districte de Sant Martí i la regidoria de Feminismes i LGTBI en el marc del Dia Internacional de les Dones a Sant Martí.

D’aquesta manera, l’Ajuntament ha volgut retre homenatge a l’activista que va encapçalar diverses reivindicacions en defensa del medi ambient i els drets de les dones indígenes. Una de les seves lluites més destacades va ser contra un projecte hidroelèctric al riu Gualcarque. Precisament, l’any 2015 va rebre el Premi Goldman, un prestigiós guardó de l’àmbit del medi ambient. Un any després va ser assassinada i set homes van ser condemnats a més de 30 anys de presó per la seva mort.

Des de llavors, la filla ha reivindicat la figura de la seva mare en diverses ocasions. De fet, el 2016 l’Ajuntament ja la va rebre en el marc d’una gira europea i properament està previst que s’inauguri un espai cultural a la plaça de les Glòries Catalanes que s’anomenarà Àgora Berta Cáceres. Montse Benito, representant d’Entrepobles i Mujeres Migrantes Diversas, ha reivindicat la figura de l’activista com a referent per a les futures reivindicacions socials: “Berta Cáceres és un referent i un estímul per a milers d’activistes socials, feministes i ecologistes, i per a les joves que es mobilitzen arreu del món i a casa nostra”.