La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, diu que, tot i considerar necessàries les actuacions per pacificar els carrers de la ciutat, les superilles “tal com s’apliquen i amb els resultats que estan produint són classistes”. Reguant ha afirmat en una entrevista al programa ‘bàsics’ que totes les actuacions s’estan fent a barris de renda mitjana: “S’estan construint centres pacificats on poden viure uns pocs i s’estan enviant les classes populars a les perifèries.” Per resoldre aquesta situació, la portaveu de la CUP creu que abans d’abordar les transformacions “s’han de pensar plans d’usos que garanteixin el dret a l’habitatge i la supervivència del teixit comercial”.

“L’actual gestió del turisme ha escampat per tota la ciutat les externalitats negatives”

Les crítiques a la gestió municipal no s’han limitat a les superilles. Reguant també ha valorat negativament la decisió de tancar els búnquers del Carmel per combatre les festes il·legals i l’allau de turistes: “La gestió que s’ha fet del turisme ha fet escampar les seves externalitats negatives per tota la ciutat. La diversificació que havia de servir per descomprimir els barris, ha propagat el problema.”

Sobre el decreixement turístic, Reguant també ha reclamat “aturar les obres que s’estan fent al Port i reduir els creuers”. I ha qualificat de “negacionisme climàtic les veus que defensen que els creuers no són un problema per al medi ambient i que demanen l’ampliació de l’Aeroport”. Per combatre una altra de les conseqüències de l’emergència climàtica, la sequera, la portaveu de la CUP recrimina que “cal planificar més perquè la sequera ha vingut per quedar-se”. Reguant assenyala que no pot ser que es plantegin restriccions a la ramaderia i l’agricultura “mentre hi ha barra lliure per a piscines, hotels i camps de golf”.

“La llei catalana de l’habitatge és més valenta que l’espanyola”

Arran de la notícia, que ha transcendit aquest dimecres, que un edifici sencer del carrer de Tarragona es convertirà, aviat, en un bloc per a pisos turístics, Reguant ha reclamat “recuperar la llei catalana de l’habitatge. És millor que la que s’aprovarà al Congrés, perquè la llei espanyola no garanteix el dret a l’habitatge i no rebaixa ni regula els preus”. “La llei catalana és més valenta i garanteix una millor cobertura dels drets de les llogateres. Cal tornar-la a votar”, ha reblat.

“Suport a Colau? Per fer què? Valorem negativament els últims quatre anys de govern”

A la pregunta sobre amb qui veu possible un pacte de govern després de les eleccions del 28 de maig, Reguant ha acabat posant línies vermelles a totes les opcions polítiques: “A Colau la pregunta que li fem és: per fer què? Valorem negativament els quatre anys de govern. Hi ha canvis estructurals que no s’han produït. Es tracta de parlar de què farà el proper mandat.” També li ha criticat haver tingut de socis de govern els socialistes. Segons Reguant, sense la CUP al plenari municipal hi ha hagut un “viratge a la dreta” els últims quatre anys.

Amb el PSC ha estat més taxativa: “És evident que amb els responsables directes de totes les polítiques que han provocat la gentrificació és impossible arribar a cap acord.” I amb Xavier Trias?: “Està recuperant l’antiga Convergència i Unió per tornar a l’Ajuntament, no podem arribar a cap acord.” Tampoc no ha salvat ERC: “Amb les polítiques que està impulsant a la Generalitat, es fa difícil”. Segons Reguant, el que cal és que “al plenari municipal hi hagi una força política que tingui clar quin és el viratge que necessita l’Ajuntament”.