Aquest dissabte Vox ha estrenat la seva seu a Barcelona. Centenars de persones s’han apropat al carrer del Camp, a Sarrià-Sant Gervasi, per donar suport a la formació d’extrema dreta, que ha desembarcat les seves primeres espases a la ciutat. Els líders del partit, Ignacio Garriga i Javier Ortega Smith han estat els encarregats de donar la benvinguda a la militància. De tanta gent que s’hi ha concentrat han hagut de fer dos discursos. Un a fora per als militants que no han pogut accedir a la seu, i un altre, més institucional, a dins del recinte. Aquest segon discurs també s’ha pogut veure des del carrer amb una pantalla gegant. Garriga ha aprofitat l’acte per agrair el suport d’aquells militants que havien estat des del principi, “quan la gent deia que aquest partit no arribaria enlloc”.

La inauguració ha estat marcada per un fort desplegament policial als voltants de la seu. Aquesta última setmana a les xarxes havia circulat una convocatòria antifeixista per protestar contra la presència de Vox a la ciutat. I davant d’un possible enfrontament, els Mossos han blindat la seu. Però aquest dissabte els opositors no s’han deixat veure per la zona. Els cartells de la protesta no anaven signats per cap col·lectiu i no se’n sap l’origen. Des de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme asseguren que aquest dissabte al matí hi havia una assemblea per concretar una campanya contra el centre d’extrema dreta Empel, just davant de la seu de Vox. Davant d’això van decidir que era més important construir el seu moviment de cara al futur que no pas reaccionar ràpidament a un acte puntual de l’extrema dreta.

Des de Vox s’havien fet ressò de la convocatòria antifeixista. El líder del partit d’extrema dreta a Catalunya, Ignacio Garriga, va afirmar a les xarxes: “Nosaltres no permetrem que seguiu campant amb total impunitat els carrers, vulnerat als drets fonamentals de milions de catalans”.

Un acte marcat per la convocatòria electoral imminent

L’acte ha estat marcat per l’anunci d’una futura convocatòria d’eleccions a Catalunya, que ha fet aquesta setmana el president Torra. En referència a la possibilitat de presentar-se conjuntament amb una candidatura amb Ciutadans i el PP, Garriga ho ha descartat: “La coalició España Suma és una coalició de perdedors. No està en la nostra línia de desmuntat els xiringuitos de les comunitats autònomes”. “No són de fiar”, ha reflexionat en veu alta Ortega Smith. “Quan han tingut l’oportunitat de guanyar unes eleccions no han presentat candidatura i han sortit corrents cap a l’escalf del Congrés dels Diputats”, ha recordat el secretari general de Vox, en una crítica velada a Inés Arrimadas. “No volem estar amb els qui els tremolen les cames i són incapaços d’il·legalitzar els partits colpistes, aplicar un 155 contundent o tancar TV3”.

El secretari general de Vox, Ortega Smith, també ha avançat que la formació d’ultradreta és presentarà a les quatre demarcacions catalanes en les properes eleccions al Parlament, tot afirmant que aconseguiran representació al Parlament de Catalunya.

Ortega Smith ha fet un discurs incendiari i ha titllat el president Torra de xenòfob, racista i delinqüent. “Que segueixi en el poder és vergonyós. El president d’una comunitat autònoma en rebel·lió decideix no complir la llei ni la sentència dels tribunals”, ha lamentat. “Confio que les querelles acabin amb una execució forçosa de la sentència. I si l’ha de treure emmanillat per una parella de la Guàrdia Civil, s’haurà de fer”, ha apuntat el secretari general de Vox, que també ha carregat contra Pedro Sánchez per mantenir la reunió amb Torra, i ha assegurat que això el converteix en còmplice “d’aquest cop d’Estat”. “Que un president d’una comunitat autònoma estigui en rebel·lió és gravíssim, però encara ho és més que un president del govern d’Espanya el legitimi i l’empari”, ha insistit Ortega Smith en la seva crítica frontal contra Pedro Sánchez. “Rebent-lo es converteix en cooperador necessari i còmplice polític. Per tant, no es mereix ser president d’Espanya qui no està disposat a fer que es compleixin les lleis al nostre país”.