La cap del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Maria José Sierra, ha reconegut aquest dissabte que el Ministeri de Sanitat treballa amb publicacions científiques internacionals que apunten que un 15% de la població espanyola podria haver passat la covid-19. Sierra ha assegurat que es tractaria d’una incidència de la malaltia molt superior a la que mostren les xifres oficials actuals i ho ha justificat en el fet que “molts casos lleus no han estat confirmats” com a positius per coronavirus perquè, fins ara, no hi havia prou capacitat diagnòstica per fer-ho.

Segons les dades actualitzades que el Govern espanyol ha fet públiques aquest dissabte hi ha 124.736 positius en coronavirus, una xifra que no arriba a l’1 % del total de la població i que contrasta amb la informació amb què treballa el Ministeri de Sanitat. La responsable d’emergències ho ha justificat explicant que fins ara els esforços s’han centrat a diagnosticar “només els casos greus i els del personal sanitari i essencial” i que en un futur es faran estudis per saber del cert quin percentatge de la població està immunitzada.

Sierra ha explicat que aquesta és també la raó per la qual Espanya presenta “unes xifres de letalitat tan altes” en comparació amb altres països que també estan passant per l’epidèmia del coronavirus. “Fins ara ens hem centrat en els pacients greus, però amb el pas del mesos anirem veient la fotografia global de la malaltia” i l’evolució real de la corba de contagis.

Següent objectiu: quantificar la població immunitzada

Per quantificar la població real que ha passat la malaltia, Sierra assegura que es treballa ara en la planificació “d’estudis de seroprevalença de la covid-19, test d’anticossos” que puguin determinar qui té immunitat.