El candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia, Ernest Maragall, aposta per incrementar la taxa turística i redistribuir-ne el beneficis entre la ciutadania. Maragall ha posat com a exemple la ciutat de Lisboa, que aquest 2019 ha doblat l’impost que paguen els visitants. El candidat d’ERC creu que el fenomen del turisme s’ha d’abordar des d’una perspectiva qualitativa i no quantitativa i aposta per fomentar un turisme especialitzat potenciant que els visitants vinguin atrets per la cultura, l’esport o la gastronomia.

Ho ha dit en un esmorzar amb els comerciants, que des de fa unes setmanes organitzen trobades amb els candidats a l’alcaldia. Després que tant Manuel Valls, que es presenta sota el paraigua de Ciutadans, com Josep Bou (PP), van exhibir sintonia clara amb les demandes dels comerciants en qüestions relacionades amb la mobilitat, el turisme o com resoldre el conflicte de la venda ambulant irregular, Maragall ha marcat distàncies amb algunes de les peticions del sector.

El debat del tramvia, “lluny de la febre electoral”

Sobre la connexió del tramvia – una representant dels comerciants de l’avinguda ha dibuixat un escenari de pèrdues econòmiques si s’acaba fent el projecte-, Maragall ha demanat calma i no caure en el negativisme “propi del seguidor del Barça, que sempre es posa en el pitjor escenari”. Ara bé, el candidat republicà sí que ha reiterat que cal un debat a fons “allunyat de la febre electoral”.

“Hi ha centres de capitals europees sense cotxe i no tenen feblesa comercial”

Tampoc no ha comprat als comerciants la queixa sobre les dificultats d’accedir en cotxe fins al centre: “A la majoria de capitals europees no s’hi arriba en cotxe i no em sembla que hi hagi dèficit econòmic en aquestes ciutats per aquesta qüestió”, els ha dit. En defensa del model comercial barceloní, Maragall ha assegurat que si governa evitarà de totes totes que Barcelona “sigui una ciutat franquícia”. Creu que la promoció del teixit comercial ha de fer-se amb una col·laboració clara entre el sector públic i privat, i per això ha defensat l’aplicació dels BID (Business Improvement Districts, o Districtes de Millora Empresarial): “Si estiguéssim al govern ja funcionarien. No calen més proves pilot. Les ciutats on ja n’hi ha són les proves pilot. Adaptem-ho a la nostra realitat”.

“Qui digui que erradicarà el ‘top manta’ menteix”

El candidat d’Esquerra també ha assegurat que afrontarà la presència de venedors a la manta als carrers de la ciutat, però ha advertit que es tracta d’un fenomen global que no només es pot abordar policialment: “Hem de reforçar la presència dels cossos de seguretat al carrer, però no podem dir que erradicarem el ‘top manta’ així, perquè això voldria dir que tenim una ciutat totalment policialitzada”. “A mi no em costaria gens dir que erradicaré el ‘top manta'”, ha afegit, tot recordant les promeses que en el mateix escenari van fer els candidats del PP i Manuel Valls. Segons Maragall, qui faci aquesta afirmació “està mentint”.