Mariano Rajoy afirma que l’aplicació del 155 ha servit per demostrar a tots els espanyols que l’Estat es pot defensar. En una entrevista a la Cadena COPE, el president del Govern espanyol assegura que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras estan “inhabilitats políticament” i creu que els independentistes estan reconeixent ara que estaven enganyant la gent.

Ha estat la primera entrevista del president del Govern espanyol després de l’aplicació del 155 a Catalunya. Per Mariano Rajoy, aquesta mesura ha servit per demostrar que l’Estat té eines per defensar-se i, sobretot, per recuperar “la normalitat”. Afirma que “si algú va en contra de l’Estatut, la Constitució o les lleis, es pot aplicar” i qualifica el procés independentista d'”atac brutal”a Espanya. Rajoy ha acusat el moviment independentista d’haver enganyat la gent i creu que els seus impulsors ho estan reconeixent ara. Els acusa de mentir quan deien que no hi hauria conseqüències econòmiques per la independència i ha posat com a exemple les 2.000 empreses que han marxat de Catalunya. Sobre les eleccions del 21-D, reconeix que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras s’hi poden presentar legalment, però creu que políticament estan inhabilitats i veu absurd que repetissin com a membres de l’executiu català. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, li ha dit que el primer inhabilitat per mentir hauria de ser el mateix Rajoy.

El català a l’escola

Durant l’entrevista Mariano Rajoy s’ha referit en diverses ocasions al català a les escoles. Ha afirmat que està en procés d’estudi que la Intervenció General de l’Estat tingui més presència a Catalunya per vetllar per l’ensenyament del castellà. Afirma que ell és partidari de parlar a la comissió de la reforma territorial al Congrés, on “tractarem de la tasca que pot fer la inspecció educativa”. Segons Rajoy, aquest “és un tema delicat i complex, i la millor forma de fer-ho és respectar els drets de tots”. “Seria la millor manera fer-ho així i, si no, haurem de prendre alguna iniciativa perquè aquesta situació no es produeixi”.