El Tribunal Suprem ha fet el primer pas per concentrar tota la causa contra el procés sobiranista. De moment, el magistrat que investiga la Mesa del Parlament ha demanat un informe a la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, abans de decidir si li reclama la causa contra el govern destituït i contra els presidents d’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquest informe, Lamela s’ha de posicionar sobre la possible acumulació dels casos i té com a màxim cinc dies per respondre a l’alt tribunal.

En una interlocutòria que ha fet pública aquest dimarts, Llanera demana a la magistrada un informe sobre “els aspectes fàctics, processals i investigatius dels dos procediments”. Recorda que el Tribunal Suprem investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa sobiranistes “per la seva participació als mateixos fets” que el president Carles Puigdemont i la resta de membres del govern català destituïts, contra qui l’Audiència Nacional té oberts procediments. Per aquest motiu, Llanera demana a l’Audiència Nacional que abans de resoldre el recurs d’apel·lació que ja han presentat alguns consellers, com Turull o Rull, es pronuncïi sobre la possibilitat de quedar-se les causes i investigar-les juntament amb la de la Mesa del Parlament.

També demana a les parts, és a dir, a la fiscalia i a les defenses, que hi diguin la seva. En el cas que finalment el Suprem acumuli totes les causes, podria ser que acordés les mateixes mesures cautelars que la Mesa del Parlament i alliberés els consellers empresonats i els Jordis amb el pagament d’una fiança. 

La resta de la Mesa paga la fiança

Aquest dimarts els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, és a dir, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet han dipositat cadascú la fiança de 25.000 euros al Tribunal Suprem. Com en el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els diners també han sortit de la caixa de solidaritat de les entitats sobiranistes.