El trencament del pacte es farà evident després de les comissions de plenari, en què els regidors del PSC, que encara no han estat destituïts formalment, continuen seient a la bancada del govern al costat de BComú. Paral·lelament, els comuns continuen dibuixant el nou cartipàs, en què hauran d’assumir les àrees que han dut els socialistes, com ara Cultura, Empresa, Comerç i Mercats. També hauran de prendre les regnes dels tres districtes que estaven a mans del PSC: Sant Andreu, Eixample i Sarrià – Sant Gervasi.

El PSC no votarà a favor del pressupost

Un dels fets més visibles de la ruptura del pacte es veurà aquest dimarts a la tarda en la Comissió d’Economia. El PSC ha anunciat que no votarà a favor del pressupost del 2018, que se sotmeten a l’aprovació inicial. En canvi, el PDeCAT i ERC estan disposats a fer una abstenció per facilitar la tramitació dels comptes, en sintonia amb l’oferta d’estabilitat al govern que van fer si trencava amb el PSC.

Altres grups com la CUP van demanar aquest dilluns ajornar el debat per tornar a començar de nou la negociació. Si aquest escenari prospera, el PDeCAT i ERC també ho veurien bé.