El portaveu d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha matisat les declaracions que ha fet aquest diumenge des de Brussel·les Clara Ponsatí. Sabrià diu que pel que no estaven preparats era “per fer front a un Estat autoritari sense límits a l’hora d’aplicar la violència”. Per això van decidir no implementar la República “ja proclamada”, per no “posar en perill la població”.

“El govern tenia una línia vermella intraspassable: la de la no violència”, ha subratllat Sabrià. I ha afegit que “en un context diferent” al que es van trobar sí que estaven “preparats” per posar en marxa la República.

Malgrat tot, per ERC les eleccions del 21-D són una oportunitat per “omplir les urnes de vots i demostrar  que al país hi ha una majoria clara a favor de la República“. De fet, aspiren a guanyar els comicis amb un doble objectiu: rebutjar l’aplicació del 155 i llençar un missatge a l’exterior que “aquí som majoria”.

Pel que fa al calendari, Esquerra rebutja fixar-ne cap en el programa electoral. “Posar-nos sempre un calendari no ens ha ajudat especialment. No voldria que s’entengués que això ho allarga tot, però posar-nos dates no ajuda i no seria bo fer-ho”, ha explicat Sabrià.

La llista dels republicans anirà encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, però reserva bona part dels llocs destacats a independents. A Barcelona incorporarà, entre d’altres, l’escriptora Jenn Díaz, Najat Driouech, professora de la UB, i el físic i sociòleg José Rodríguez. També guarden un lloc a Carme Forcadell, en espera que decideixi si vol formar part de la llista.