plens districte vox sants montjuic

La irrupció de Vox a les darreres eleccions municipals del 2023, que van atorgar dos regidors a la formació d’extrema dreta a l’Ajuntament de Barcelona, ha crispat la constitució d’alguns dels 10 plenaris de districte. En concret, els de Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris, que es van haver de suspendre temporalment arran de les escridassades que part del públic va etzibar als consellers de districte de Vox.

La primera escridassada, a Sant Martí

Els primers crits antifeixistes es van sentir en la constitució del ple de Sant Martí, aquest dimarts. Cada vegada que es deia el nom del conseller de Vox (Manuel Martínez Díaz) i que ell intentava fer ús del torn de paraula, persones del públic l’interrompien amb crits com “Fora feixistes dels nostres barris”. Tot i que Martínez Díaz va decidir ometre el torn de paraula “davant de la manca d’educació”, el regidor del districte, David Escudé, va suspendre el ple durant 15 minuts fins a poder-lo reprendre sense les interrupcions.

El plenari de Sant Martí va elegir Víctor Martí (PP) com a president del districte, amb els vots de totes les formacions menys —precisament— Vox, que va votar el seu candidat.

Mitja hora de pausa a Sants-Montjuïc

Aquest dimecres es van constituir dos plens de districte més amb interrupcions per part del públic amb consignes contra Vox. Al de Sants-Montjuïc, una desena de persones van lluir una pancarta de grans dimensions amb el lema “Sants-Montjuïc, contra el feixisme i el racisme”, alhora que també escridassaven el conseller d’extrema dreta (Miguel Martínez Velasco). No va poder finalitzar la seva intervenció fins al cap de mitja hora, després de crides a l’ordre constants per part de la regidora del districte, Raquel Gil, als membres del públic.

El plenari de Sants-Montjuïc va escollir Marc Serra (BComú) com a president del districte, amb els vots de tots els partits menys Vox, que també va votar el seu candidat. Durant la seva intervenció com a president electe, Serra va comprometre’s a “mantenir el plenari lliure de discursos d’odi” i va avisar que “no deixarem que el verí de l’odi intoxiqui Sants-Montjuïc”.

Xiulada sorollosa a Nou Barris

També hi va haver tensió al plenari de constitució de Nou Barris, on Vox té dos consellers (Yolanda Ferrer Fernández i Yago Ruiz Tintoré). En aquest cas, alguns membres del públic van interrompre la intervenció de Ferrer amb una xiulada sorollosa que va provocar que l’encara regidora del districte, Rosa Alarcón, fes un recés de cinc minuts i amenacés de demanar un desallotjament de la sala a la Guàrdia Urbana.

El plenari de Nou Barris va elegir Carolina Recio (BComú) com a presidenta del districte, amb els vots de tots els partits menys Vox, que va votar el seu candidat. Durant la seva intervenció, Recio va demanar “un compromís conjunt” perquè al plenari de Nou Barris no hi hagi “discursos d’odi”.

“Hi ha línies vermelles”

A la resta de plenaris de districte que ja s’han constituït —tinguin o no representació de consellers de Vox— no hi va haver cap tipus d’incidència. Això sí, el president electe d’Horta-Guinardó, Jordi Coronas (ERC), va referir-se a l’extrema dreta en la seva intervenció i va demanar als consellers “fer política amb respecte cap a qui pensa diferent i tenint en compte que hi ha línies vermelles fixades pel Codi ètic de l’Ajuntament“.

Els altres plenaris de districte amb consellers de Vox són Sarrià – Sant Gervasi (1) i les Corts (1). En canvi, no hi ha representació de la formació d’extrema dreta en tres districtes: Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia.