Els 10 plens dels districtes de Barcelona es constitueixen aquesta setmana i estaran tots presidits per regidors de l’oposició. Els primers, aquest dimarts, han estat els plenaris de Sant Andreu, Sant Martí i Sarrià – Sant Gervasi. Dimecres va ser el torn de les Corts, Nou Barris, Sants-Montjuïc i Horta-Guinardó, i dijous es constituiran els plenaris de Gràcia, Ciutat Vella i l’Eixample.

Els partits es van repartir les presidències en la negociació pel cartipàs i, per això, no hi ha sorpreses. Vox no tindrà cap presidència i, de fet, no té representació en tres districtes. Les presidències dels districtes són càrrecs representatius i no s’han de confondre amb els regidors de govern que s’assignen a cada districte i que tenen més poder. Els presidents, principalment, convoquen i dirigeixen els plenaris.

Maragall, president de Sant Andreu

A Sant Andreu, es va escollir com a president el republicà Ernest Maragall, que ja ho va ser a finals dels anys 90. Va rebre el suport de totes les forces (excepte Vox, que va votar el seu candidat) i va prometre anar “fins i tot una mica més enllà” de les funcions que li corresponen com a president. “Sant Andreu té molt per decidir”, i ha qüestionat: “Qui ho ha de decidir? Sant Jaume o Sant Andreu?”.

Antifeixistes interrompen el ple de Sant Martí

A Sant Martí hi va haver una constitució accidentada: cada vegada que el conseller de Vox intentava parlar, un grup del públic l’interrompia i l’escridassava amb consignes antifeixistes. El regidor del districte, David Escudé, va interrompre la sessió 15 minuts. En una votació sense marge de sorpresa, el popular Víctor Martí va ser escollit president amb els vots de tothom, menys el de Vox i un vot en blanc.

Més tranquil·la va ser, també aquest dimarts, la sessió de Sarrià – Sant Gervasi, on es va escollir Jordi Martí i Galbis (de TriasxBCN) com a president del districte. També ha rebut els suports de totes les forces, excepte Vox. Martí i Galbis repeteix en el càrrec que ja va ostentar en el primer mandat d’Ada Colau, entre els anys 2015 i 2019.

Protestes antifeixistes a Nou Barris i Sants-Montjuïc

També van ser accidentades les constitucions dels plens de Nou Barris i Sants-Montjuïc, dimecres a la tarda, per protestes contra la presència de Vox als consells de districte. A Sants, es va escollir Marc Serra, de Barcelona en Comú, com a president. A Nou Barris, Carolina Recio, dels comuns, va ser escollida presidenta en un ple que es va haver de suspendre uns minuts per crits i xiulets contra Vox.

Més tranquil·la va ser la constitució del ple de les Corts, que va triar el regidor Juan Milián, del PP, com a president amb el suport de tots els grups excepte Vox. A Horta-Guinardó, el republicà Jordi Coronas va assumir el càrrec de president del Consell de Districte.

L’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella

Pel que fa a la resta de districtes, Trias per Barcelona proposarà per presidir Gràcia Victòria Alsina i, a l’Eixample, Joan Rodríguez. A Ciutat Vella, Barcelona en Comú ha de presidir les sessions amb Jess González.