Tercer dia de campanya i jornada de nou en què els candidats a les eleccions municipals del 2019 a Barcelona han tornat a deixar moments dignes de ser recollits. Els mítings d’aquest diumenge han propiciat retrobaments entre “antics rivals”, diàlegs sorneguers i més esport. Et convidem a donar un cop d’ull als indispensables de diumenge 12 de maig.

1. Supervivienda es retroba amb Imma Mayol

La candidata de Barcelona en Comú (BComú), Ada Colau, s’ha retrobat a la plaça de les Glòries amb Imma Mayol, l’alcaldable d’Iniciativa per Catalunya – Verds (ICV) el 2007. Durant un acte de campanya d’aquell 2007, en què intervenien Mayol i l’ara eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun, va aparèixer una “heroïna” que va interrompre’ls: Supervivienda. Darrera d’aquell antifaç i d’aquella capa s’hi amagava Ada Colau.

2. Un copet amb una cartolina, per sorneguer

La número dos de Junts per Catalunya (JxC), Elsa Artadi, ha protagonitzat un dels instants previs a l’acte d’aquest diumenge al matí, a la plaça del Sol, amb el president del PDeCAT, David Bonvehí. El dirigent demòcrata ha fet conya sobre els candidats de la llista: “Tots són homes joves, guapos i interessants”, dirigint-se amb sorna a Ferran Mascarell, però hi ha afegit que “serà una candidatura jove, amb més dones i més guapes”. Elsa Artadi l’ha escoltat i hi ha replicat. Donant-li un cop amigable amb una cartolina li ha etzibat: “No diguis això, que són les que ens voten”.

3. Del futbol al ping-pong

L’alcaldable d’Esquerra Republicana (ERC), Ernest Maragall, ha tornat a abonar-se a l’esport. Si dissabte va triar la pilota de futbol, aquest diumenge l’ha canviat per una de ping-pong. Hi ha afegit la pala i li n’ha donat una altra al president del Parlament, Roger Torrent, amb qui ha fet una partida, de costellada, al Parc de l’Espanya Industrial, tot just a pocs metres d’un gimnàs municipal.

4. Collboni perd els papers?

L’alcaldable del Partit Socialista (PSC), Jaume Collboni, s’ha quedat amb un pam de nas quan, en el debat de betevé, la número dos de JxC a les municipals, Elsa Artadi, li ha etzibat: “Senyor Collboni, tant ensenyar paperets a la càmera, es comença a assemblar al senyor Rivera. Per què serà?”, ha preguntat. I és que després dels crits de “con Rivera no”, que la militància va cridar a Pedro Sánchez després d’haver guanyat les generals del 28-A, a Barcelona, Manuel Valls -que té suport de Ciutadans- s’ha ofert a pactar amb els socialistes. Tant fora de lloc ha quedat Collboni, que s’ha ajupit a buscar uns papers que ja no ha tornat a mostrar en tot el debat. Fins al moment, n’havia ensenyat quatre.

5. Valls, tot un ex-primer ministre de la cinquena potència

El candidat a l’alcaldia de Barcelona pel Canvi – Cs, Manuel Valls, ha demostrat aquest diumenge tenir galons. Ser un candidat amb l’experiència que acredita haver estat el primer ministre de la cinquena potència econòmica mundial. Una mena d’autoritat que, durant el debat electoral, li ha donat dret decidir sobre què cal parlar. La conductora del programa, Eva Arderius, deia: “Seguim parlant de l’habitatge, que hi ha molts veïns que esperen solucions”. A Valls no li ha agradat, i ha tallat: “Parlarem de tot, fins i tot dels temes que són importants per al futur de Barcelona”, i és que l’ex-primer ministre volia parlar del tema: del procés.

6. Un debat diferent

El debat de betevé “espero que no sigui un debat crispat“, deia durant la prèvia Gemma Ubasart, una de les analistes que ha tingut l’espai. I no podia haver estat més encertada quan ha matisat que es referia a altres debats “com els d’àmbit estatal“. El debat a quatre organitzat per Televisió Espanyola en la campanya de les generals va crispar alguns col·lectius quan, per pantalla, es va veure una dona passant el tiràs al plató, abans del debat. Sexisme i rols de gènere laborals, van criticar molts. A betevé ha passat el mateix, però el tiràs l’ha passat un home. Lliçó apresa.

7. La literatura de campanya, un clàssic

El candidat a l’alcaldia del Partit Popular (PP), Josep Bou, s’ha dedicat a repartir autògrafs a Nou Barris, un barri de la ciutat on va viure durant força temps. En l’acte de campanya d’aquest diumenge ha afegit algunes frases més al seu llibre, ‘Barcelona es España’, en què recull part del seu pensament polític. “Marchando un libro”, ha dit a una admiradora, que li ha regalat el clàssic “gracias, y que gane”. I Bou no se n’ha pogut estar: “Que gane Barcelona”, un altre clàssic de la literatura de campanya.

I, avui, què fan els candidats a Barcelona?

Després d’un primer cap de setmana d’actes, mítings i contacte amb els electors, els candidats comencen setmana amb actes en què aniran desgranant els programes electorals i s’acompanyaran, alguns, de noms destacats. Aquest és un breu resum d’on seran aquest dilluns, 13 de maig:

  • Ada Colau (BComú)

Colau intervindrà a l’acte Barcelona ciutat referent acompanyada del candidat a les europees, Ernest Urtasun, i d’altres membres de la candidatura europea d’Unides Podem canviar Europa, com Maria Eugènia Palop.

  • Elsa Artadi (JxC)

Elsa Artadi farà un míting a Sarrià – Sant Gervasi, a la plaça de Frederic Soler, en què també intervindrà l’expresident de la Generalitat Artur Mas.

  • Manuel Valls (BCN pel Canvi – Ciutadans)

Manuel Valls presentarà, des del Gallery Hotel, el Pla de barris.

  • Ernest Maragall (ERC)

L’alcaldable serà a la tarda a la Barceloneta en un acte en què, entre d’altres, participarà la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

  • Jaume Collboni (PSC)

Jaume Collboni comença a la setmana a l’Hospital Clínic, on presentarà el Pla de salut que ha treballat el PSC.

  • Josep Bou (PP)

El candidat del PP, Josep Bou, atendrà els mitjans després d’una passejada de campanya prevista a la Zona Universitària.

  • Anna Saliente (CUP)

La CUP serà a l’Audiència Provincial per donar suport a una cassolada convocada davant de l’edifici judicial.